Закон і Бізнес


У Білорусі адвокати обмінялися досвідом реформування адвокатур СНД


06.11.2018 17:01
3041

У Мінську 2 листопада відбулася міжнародна конференція «Адвокатура і держава: шляхи взаємодії», в ході якої адвокати обговорили актуальні питання організації і діяльності адвокатури Білорусі, України, Латвії, Росії, Молдови, Азербайджану, Грузії, Киргизстану.


Як повідомили «ЗіБ» в прес-службі НААУ, до складу української делегації увійшли голова ВКДКА Олександр Дроздов, адвокати Нана Бакаянова, член РАУ Ольга Головченко та Олена Джабурія.

Взаємодія адвокатів з різних країн є необхідною умовою для розвитку адвокатури, адже обмін досвідом сприяє вирішенню проблемних питань та удосконаленню законодавства у кожній країні.

Голова Вищої кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури України О.Дроздов окреслив актуальні питання розвитку адвокатури України, розповів про зміст змін до Конституції України та їх значення у правозастосовній практиці, зазначив окремі проблеми української адвокатури, зокрема, про «гонорар успіху», необґрунтовані відповіді на адвокатські запити, вказав на значення застосування практики Європейського Суду з прав людини в адвокатській діяльності.

Член Ради адвокатів Одеської області О.Джабурія окреслила завдання та напрями реформування адвокатури в Україні. Як вбачається з 3 законопроектів, внесених у 2018 році до Верховної Ради України, існують різні погляди на подальший розвиток адвокатури України. О.Джабурія представила стислий аналіз законопроектів, зазначила найбільш дискусійні питання, які обговорюються в адвокатській спільноті. Важливим є не допустити запровадження адвокатів-державних службовців, адвокатів органів місцевого самоврядування, адвокатів-членів господарських товариств та працюючих на підприємствах за трудовими договорами. Позитивним є розширення професійних прав адвокатів за законопроектами, проте у частині гарантій адвокатської діяльності доцільно більш точно сформулювати окремі положення, зміст яких український адвокат доповіла учасникам конференції.

Секретар дисциплінарної палати кваліфікаційно-дисциплінарної палати Одеської області Нана Бакаянова розповіла про основні етапи розвитку адвокатури в Україні, починаючи з першого успіху української адвокатури - прийняття Закону 1992 р. до результатів діяльності Національної асоціації адвокатів України станом на поточний рік.

Адвокат окреслила, як у відповідності до чинного закону втілено принцип самоврядності  адвокатури України, її незалежності від держави, органів місцевого самоврядування, визначила роль адвокатури у формуванні Вищої ради правосуддя, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів.

Взаємодія адвокатів з Координаційним центром з надання безоплатної правової допомоги, регіональними та місцевими центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги потребує удосконалення шляхом у передачі частини повноважень від державних органів до Національної асоціації адвокатів України. Адже сьогодні механізм оцінки дій адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу передбачає, що працівники центрів мають право здійснювати моніторинг  дій адвокатів, перевіряти адвокатські досьє, інтерв'ювати клієнтів адвокатів, що не відповідає основоположним принципам діяльності адвокатури. Разом з тим, Національною асоціацією адвокатів України підписано Меморандуми про співпрацю з Координаційним центром (2013 р.), про взаєморозуміння з Координаційним центром з надання правової допомоги, Українським фондом правової допомоги, Українською Гельсінською спілкою з прав людини, Харківською правозахисною групою щодо посилення експертного потенціалу в сфері доступу уразливих категорій населення до правосуддя в кримінальному  провадженні. Така співпраця передбачає спільний пошук оптимальних шляхів взаємодії адвокатури і держави в частині обов’язку гарантувати дотримання прав громадян.

Закон і Бізнес