Закон і Бізнес


Потрійний резерв

Ноу-хау ВККС дозволяє одночасно перебувати в різних рейтингах, що може створити проблеми при визначенні переможців


Традиційним місцем для складання кваліфікаційних іспитів стало приміщення виставкового центру.

№44 (1394) 03.11—09.11.2018
ВАСИЛЬ КОЛІШНИЙ
9472

766 претендентів вийшли на фінішну пряму марафону, яка веде до суддівських крісел. Саме стільки осіб склали кваліфікаційний іспит, проходячи добір, оголошений 1,5 року тому. Причому майже 2/3 долають цю процедуру вже вдруге. Утім, до заповітної мети залишаються ще 2 кола і… несподівані бар’єри.


Проміжне відсіювання

Четвертий добір охочих присвятити себе здійсненню правосуддя був оголошений ще на початку квітня минулого року. Ті, хто успішно подолав відбірковий етап, пішли вчитися до Національної школи суддів. 286 — за скороченою програмою, оскільки мали щонайменше 3-річний стаж роботи помічниками суддів, і 387 — за загальним річним курсом.

Як повідомляв «ЗіБ», улітку НШС відчинила двері на шляху до мантій для перших 285 експрес-випускників. На кваліфікаційному іспиті до них приєднався 591 кандидат із резерву, що формувався за результатами попередніх доборів.

Така пільга у вигляді звільнення від попереднього відбору передбачена в законі «Про судоустрій і статус суддів» для тих, кого не встигли призначити раніше або хто чекав вакансій у бажаному суді. Утім, у будь-якому разі новий іспит дозволяє покращити свої позиції в рейтингу та, відповідно, мати більше шансів потрапити до більш престижної установи.

Чим, власне, багато хто й скористався. Як засвідчили результати тестування, з 819 кандидатів тільки 53 не впорались із завданням, набравши менше від необхідних 67,5 бала. При цьому на мінімальному прохідному зупинилося 6 кандидатів.

Загалом, на відміну від попередніх кваліфіспитів, кандидати показали досить високий рівень знань. Можливо, тому, що мали досвід складання тестів. Прикметно, що відразу 57 претендентів склали тест на 100%, точніше — на максимальні 90 балів. Рівно така ж кількість осіб узагалі не з’явилася на перший етап іспиту.

Дилема «напівневдах»

Особливістю цього кваліфіспиту було те, що здобувачі могли виконувати не одне, а хоч 3 письмові завдання за різними видами спеціалізації (без поділу на «цивілістів» і «криміналістів»). Це передбачено як змінами до Положення про складення кваліфікаційного іспиту та методику оцінювання кандидатів на посаду судді, внесеними 8.10.2018, так і графіком. Адже другий етап екзамену проводився для кожної спеціалізації окремо, у різні дні.

За даними ВККС, із загальної кількості 795 кандидатів, котрі виявили намір працювати в місцевих загальних судах, 362 не проти спробувати себе як «адміністративники», а 327 можуть поповнити штат господарського суду. Про бажання виконати всі 3 завдання заявило 235 здобувачів, а 190 обмежилися двома.

І тут у положенні є прогалина. У пп.11, 12 розд.VI «Визначення результатів іспиту» сказано, що претендент уважається таким, що не склав іспиту, у разі ненабрання мінімальної кількості балів як за тест (67,5), так і сумарно (157,5). Однак не уточнюється, чи поширюється це правило на результат за певною спеціалізацією. Тож згодом можуть виникнути суперечки, якщо, скажімо, за завдання з господарської юрисдикції кандидат набрав сумарно менше ніж 157,5 бала, а за інше — подолав прохідний бар’єр. Формально він одночасно і склав, і не склав іспит у розумінні згаданих пунктів.

Зрозуміло, що, за логікою, особа все ж має потрапити до одного з рейтингів, де вона показала необхідний результат. Адже положення передбачає, що вони формуватимуться окремо. Проте є ризик, що згодом, коли буде оголошено конкурс на заміщення вакансій, хтось із суперників за місце в певному суді може оскаржити перемогу «напівневдахи». Бо в п.22 цього ж розділу зазначено, що до резерву зараховуються тільки ті кандидати, які успішно склали іспит. І не уточнюється: за однією чи всіма видами спеціалізації.

Крім того, якщо ВККС оголосить одночасно конкурси до місцевих судів різної юрисдикції, то доля учасників змагань може залежати навіть від послідовності визначення переможців. Адже цілком імовірно, що особа матиме вищі бали у двох рейтингах. Тоді комісія повинна рекомендувати кандидата одночасно до двох чи навіть трьох судів, оскільки немає підстав для виключення його з одного з резервів до того часу, як буде видано указ Президента про призначення.

Водночас виникають можливості для маніпуляцій з боку самої ВККС, якщо здобувача, чиє прізвище потрапить до двох чи трьох рейтингів, рекомендувати до одного суду, аби розчистити шлях для наступного за ним претендента в іншій спеціалізації. Напевне, комісії варто в положенні про проведення конкурсу уточнити процедуру визначення переможця, аби унеможливити такі підозри. Наприклад, годилося б дозволити подавати в межах одного конкурсу тільки одну заяву на зайняття вакансії в конкретному суді або розвести в часі добори до судів різної юрисдикції.

Коли чекати поповнення?

Загалом, як повідомив заступник голови ВККС Станіслав Щотка, наразі майже третина суддівських крісел порожня. Або, якщо залишатися оптимістом, штати судів ще заповнені на 2/3. Підготовка судді з нуля займає більше ніж рік, тому комісія й вирішила оперативно призначити іспити для тих, хто вже пройшов навчання. То коли ж храми Феміди таки дочекаються поповнення?

За інформацією комісії, підсумків другого етапу іспиту не варто чекати раніше від середини листопада. Адже дотепер триває перевірка практичних завдань претендентів до Вищого суду з питань інтелектуальної власності.

Після того як будуть виставлені оцінки за практичне завдання, ВККС має оголосити конкурс на заміщення вакансій. Проте і його за один день не проведеш: доки кандидати подадуть заяви, доки комісія розбереться з тим, кого вважати переможцем…

Останнім колом цього марафону буде видання указу про призначення. Як засвідчує практика, на вул.Банковій хоч і виконують церемоніальні функції в цьому питанні, але ретельно придивляються до тих, хто завтра здійснюватиме правосуддя, особливо у найважливіших для влади судах. Тому, припускають експерти, навряд чи главі держави встигнуть організувати урочистості складання присяги майбутніми служителями Феміди до 15 грудня — Дня працівників суду. Швидше за все, для цього шукатимуть дату десь у січні 2019 року.

Отже, добір за новими правилами розтягнувся майже на 2 роки. Однак, очевидно, з понад 1300 вакансій, які виникли в судах станом на 22.10.2018, резервісти заповнять хіба що половину. Не врятують і майже 4 сотні тих, хто нині закінчує підготовку в НШС. Для них кваліфіспит ще попереду.

 

ДОВІДКА «ЗіБ»

Топ-10 місцевих судів з найбільшою кількістю готових до заміщення вакансій (станом на 22.10.2018)

1. Херсонський міський суд — 29.

2. Білоцерківський міськрайонний суд Київської області — 15.

3. Приморський районний суд м.Одеси — 14.

4. Господарський суд Донецької області — 13.

5. Господарський суд м.Києва — 11.

6. Оболонський районний суд м.Києва — 11.

7. Святошинський районний суд м.Києва —11.

8. Слов’янський міськрайонний суд Донецької області — 10.

9. Господарський суд Запорізької області — 9.

10. Подільський районний суд м.Києва — 9.