Закон і Бізнес


Професійно і відповідально

Прес-секретарі відточують майстерність у комунікації з громадськістю


№44 (1394) 03.11—09.11.2018
5599

Можна вважати, що саме під таким гаслом відбувся Перший загальнонаціональний професійний форум прес-секретарів судів. Цей своєрідний майданчик, що був організований на Чернігівщині, на два дні об’єднав понад сотню речників з різних куточків України.


Так, Чернігівський апеляційний суд представили начальник відділу інформаційно-технічного та аналітичного забезпечення роботи Леся Гайдай та прес-секретар Анна Бабкіна.

За інформацією прес-служби цієї установи, перший день форуму, організованого Вищою радою правосуддя спільно з програмою USAID «Нове правосуддя» та Українсько-канадським проектом підтримки судової реформи, був відведений на мотиваційні лекції. Провідні закордонні та вітчизняні експерти у сфері комунікацій ділилися з аудиторією професійними секретами та власним успішним досвідом.

Чи не головна увага була прикута до відточення майстерності в наповненні сайтів судів на веб-порталі «Судова влада України» та сторінок у соціальних мережах. Прес-секретарі навчилися більш професійно користуватися головними принципами написання новин, виходячи із запитів суспільства. Офіційний стиль зв’язку з громадою відходить у минуле. На часі — відео-, інфографіка, бекграунди, яскраві заголовки тощо.

Цікаве та сучасне висвітлення інформації, при цьому юридично правильне та максимально оперативне, — ось головне завдання прес-секретаря суду. Тому протягом другого дня учасники форуму взяли участь у чотирьох майстер-класах, спрямованих на формування практичних навичок роботи. Серед іншого фокус уваги було зосереджено на питанні реагування під час кризових ситуацій у суді. Безумовно, важливу роль у цьому процесі відіграє саме прес-секретар, адже він є ключовою ланкою, посередником у комунікації суду із суспільством.

Дотримання принципів гендерної чутливості, міжнаціональної, расової терпимості — ці поняття також неодноразово вживалися спікерами в контексті створення та поширення інформаційного продукту.

Крім того, за ініціативи прес-центру судової влади під час форуму було ухвалено рішення про об’єднання прес-секретарів судів у професійну асоціацію.

Проведення подібних заходів є не лише вкрай актуальним, а й необхідним. Переважна більшість прес-секретарів судів — юристи, які не є фахівцями в галузі комунікацій, а лише роблять перші кроки назустріч налагодженню відкритого, сприятливого діалогу судової влади з громадськістю.