Закон і Бізнес


Борги в спадок

Кредитори змусять родичів проходити процедуру банкрутства, аби отримати майно


До моменту набрання чинності КПБ спадкоємці зобов’язані задовольнити вимоги кредитора єдиним платежем у межах вартості успадкованого майна.

№44 (1394) 03.11—09.11.2018
Марина ЛІБЕРМАН
7251

Замість того щоб думати над підвищенням якості життя громадян, народні обранці регулюють процедуру отримання майна у спадок. Відтепер вступ у проблемну спадщину ускладнено банкрутством.


З того світу

Кодекс з процедур банкрутства, крім запровадження інституту приватної неплатоспроможності, містить норму, яка передбачає провадження на випадок смерті. Життя непередбачуване, і хто знає, яким боком обернеться власне банкрутство?

Автори проекту запевняють, що поява цієї норми зумовлена передусім спрощенням процедури отримання спадщини. Зважаючи на положення Цивільного кодексу, спадкоємці зобов’язані беззастережно прийняти не лише права, а й обов’язки, належні спадкодавцю, або ж відмовитися від спадщини. Проте досі процес закриття кредитів і розрахунку з боргами спадкодавця регулювався виключно загальними засадами права.

Найгіршою була ситуація, коли спадкоємці не мали можливості відразу погасити набуті борги. За таких умов належні спадкодавцю зобов’язання продовжували накопичуватись, а проценти за кредитами — зростати. Наявність нерухомого майна ситуацію не тільки не вирішувала, а й погіршувала з огляду на заборону його продажу протягом установленого законом строку.

Замість довідок — неплатоспроможність

Правники запевняють, що з набранням чинності Кодексом з процедур банкрутства ситуація принципово зміниться на краще. Замість збирання однотипних довідок та стояння в чергах у банку спадкоємці матимуть можливість звернутися до господарського суду і в рамках спрощеного провадження пройти процедуру банкрутства.

Така процедура відрізняється від банкрутства фізичної особи лише можливістю звернення до суду спадкоємців. Однак, як запевняють автори КПБ, відповідальності уникнути не вдасться. Суд зобов’язаний відмовити у відкритті провадження, якщо боржник або особи, які є його родичами першого ступеня споріднення, безоплатно чи за ціною, нижчою від ринкової, відчужили протягом одного року до дати подання боржником заяви про банкрутство нерухоме майно, транспортні засоби чи інше майно сукупною вартістю понад 20% від безспірних вимог кредиторів.

Проте для добросовісних спадкоємців банкрутство передбачає низку позитивних змін. Так, з моменту відкриття провадження припиняється нарахування штрафів, інших фінансових санкцій та відсотків за зобов’язаннями, а також накладається мораторій на задоволення вимог кредиторів. Надалі процес розрахунку з виявленими боргами та реалізація майна відбуватимуться під контролем господарського суду.

Кредиторам — із честю

Не забули законодавці й про права кредиторів. Так, у новому кодексі вирішується питання відумерлої спадщини, яка обтяжена кредиторською заборгованістю. КПБ наділяє кредиторів можливістю звернення до господарського суду не лише самостійно, а й з колективною заявою щодо порушення провадження у справі про банкрутство. За результатами розгляду такої заяви функції представника померлої особи виконує управитель спадщини, а за його відсутності — нотаріус або інша призначена судом особа з-поміж найближчих родичів.

З огляду на спрощене провадження арбітражний керуючий призначається на строк до двох місяців, а голосування відбувається шляхом надання письмової згоди кредиторів на пропозиції (заочне голосування).

Експерти стверджують, що така процедура є революційною внаслідок її швидкості та однозначності. Чи будуть наведені норми затребуваними — покаже час.