Закон і Бізнес


Пластику — бій!


№44 (1394) 03.11—09.11.2018
4781

Європейський парламент увів повну заборону пластикового посуду й інших одноразових предметів з пластику на території всього Євросоюзу. Новий закон набере чинності з 2021 року.


Крім одноразових приладів і посуду, на території ЄС заборонять ватні палички, трубочки для пиття, пластикові мішалки для коктейлів і палички для повітряних кульок. Пропонується також обмежити використання одноразових ємностей для їжі й пиття, повідомляє ВВС News.

Заборона торкнеться тих предметів, яким легко знайти заміну з іншого, більш екологічного матеріалу. Якщо ж це неможливо, то їх виробництво має бути знижене мінімум на чверть до 2025 року. Це стосується, наприклад, коробок для гамбургерів, обгорток для сендвічей і навіть фільтрів для сигарет.

Ще одна амбітна мета — до 2025 року зібрати для утилізації 90% усіх пластикових пляшок з напоями. Нині пляшки і кришечки становлять близько 20% усього морського пластику.

Заборона покликана вплинути на вирішення проблеми забруднення Світового океану. За заявою одного із членів парламенту, «якщо нічого не робити, то до 2050 року в океані пластику буде більше, ніж риби».