Закон і Бізнес


Держава щось заплатить


№44 (1394) 03.11—09.11.2018
4379

Не встиг гарант підписати Кодекс з процедур банкрутства, як чиновники схаменулись і вирішили подбати про інтереси працівників неплатоспроможних підприємств. Їм зголосилися виплатити частину заборгованої зарплати за рахунок держави.


Такі пропозиції містить проект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту прав працівників на своєчасну та в повному обсязі виплату заробітної плати у випадку неплатоспроможності роботодавця», який оприлюднило Міністерство соціальної політики.

За даними Держстату, станом на 1.08.2018 українцям заборгували 2,73 млрд грн. зарплати. З них 775 млн припадає на підприємства, які перебувають у процедурі банкрутства.

Ініціатива передбачає кілька напрямів захисту інтересів працівників. Зокрема, це зобов’язання нарахувати пеню за кожен день затримки зарплати, а також право людини тимчасово припинити роботу, якщо затримка з виплатою перевищить 15 днів.

Крім того, держава бере на себе обов’язок щодо виплати компенсації в розмірі трьох середньомісячних зарплат, якщо вже порушено справу про банкрутство роботодавця. Проте сума не повинна перевищувати 12 мінімальних зарплат станом на 1 січня відповідного року. На це, вважають у відомстві, знадобиться не більше ніж 100 млн грн. на рік.

Щоправда, такий порядок поширюватиметься тільки на нові борги. До того ж працівникові потрібно буде звернутися з відповідною заявою до Держпраці.

Закон і Бізнес