Закон і Бізнес


Провадження без підстав


№43 (1393) 27.10—02.11.2018
5334

Скаржник розчарувався. Спершу в прокуратурі, яка проігнорувала його заяву. Потім у суді, який дозволив обвинувачу заявити, що доказів для відкриття справи нема. Одна надія на правоохоронців, які притягнуть двох попередніх до відповідальності.


Суддя Жовтневого районного суду міста Маріуполя Ольга Шевченко розглядає скаргу особи щодо посадових осіб, які не внесли інформацію до ЄРДР про провадження за його заявою, направленою у прокуратуру. При цьому доказів, що  він цю заяву надіслав, не було.

У процесі розгляду цієї скарги провели 4 безрезультатні засідання. На першому з’ясувалось, що громадянин не повідомив прокуратуру про вчинення кримінального правопорушення, і тому вирішили надіслати запит у прокуратуру. На другому – прокурор надав суду інформацію про звернення. На третє не з’явилась жодна із сторін. На четвертому виявилось, що тільки недавно надіслали запит до посадових осіб аби дізнатись, чи є підстави для розслідування. І на п’ятому обвинувач заявив, що підстав для відкриття провадження нема.

Це неабияк розлютило скаржника, тому він вирішив, що винен в усьому слідчий суддя. Він заявив, що якщо інформацію, оголошену прокурором, візьмуть до уваги, то це буде порушенням його прав. Зізнався, що вже підготував звернення до СБУ, яке викриває корупційну діяльність судді та слідчих прокуратури, й надішле це звернення відразу після того, як О. Шевченко вирішить справу не на його користь.

Такі ультиматуми О. Шевченко вважає тиском на правосуддя (№5287/0/6-18). Вона сподівається, що ВРП забезпечить дотримання принципу незалежності суддів та правовий захист під час здійснення правосуддя.