Закон і Бізнес


Мінфін втратив право на доступ до персональних даних


12.10.2018 13:57
4514

Конституційний Суд України визнав неконституційним надання Міністерству фінансів України права отримувати персональні дані щодо пенсій, допомог, пільг, субсидій, інших соціальних виплат. Тепер Мінфін повинен запитувати дозволу на отримувати інформації, що містить персональні дані.


Як повідомили в прес-службі КСУ, Суд ухвалив Рішення у справі за конституційним поданням Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини щодо відповідності Конституції України окремих положень абзацу першого пункту 40 розділу VI «Прикінцеві та перехідні положення» Бюджетного кодексу України, передає «ЗіБ».

Цим Рішенням Суд визнав неконституційними окремі положення абзацу першого пункту 40 розділу VI «Прикінцеві та перехідні положення» Бюджетного кодексу України щодо права Міністерства фінансів України отримувати інформацію, що містить персональні дані.

Відтепер для отримання та обробки персональних даних щодо пенсій, допомог, пільг, субсидій, інших соціальних виплат Міністерство має отримати на це згоду фізичних осіб.

Конституційний Суд України вважає, що повноваження Міністерства на безоплатне отримання інформації, що містить персональні дані, є дискреційними, а тому вкрай необхідно, щоб оспорювані положення Кодексу, які є підставою для здійснення відповідних повноважень Міністерством, узгоджувалися з конституційним принципом верховенства права, зокрема такими його елементами, як юридична визначеність та заборона свавілля.

При цьому Конституційний Суд України зауважує, що Міністерство може бути наділене повноваженнями щодо отримання та обробки інформації, що містить персональні дані, лише для досягнення легітимної мети. Проте через відсутність будь-яких меж дискреції, встановленої законом, щодо подальших дій з інформацією, яка містить персональні дані, унеможливлюється навіть мінімальний захист суб’єкта персональних даних, не забезпечується передбачуваність застосування зазначених положень Кодексу.