Закон і Бізнес


Комітет БПД розкритикував законопроект про адвокатуру


10.10.2018 13:09
3053

Під час засідання 8 жовтня Комітет з питань безоплатної правової допомоги при НААУ обговорил президентський законопроект №9055 про адвокатуру та адвокатську діяльність. Комітет зазначив, що законопроект у чинний редакції призведе до руйнації інституту адвокатського самоврядування.


Як повідомили «ЗіБ» в прес-службі НААУ, голова Комітету Сергій Вилков зауважив, що законопроект №9055 не відповідає гарантіям адвокатської діяльності, не захищає права адвокатів та в цілому проводить руйнацію адвокатури як незалежного інституту громадянського суспільства. Члени Комітету висловили своє занепокоєння стосовно негативних наслідків, які несе за собою Законопроект №9055 для України як для демократичної правової держави.

Серед адвокатури законопроект викликав шквал протестів через те, що він зводить нанівець права адвоката як особи, яка покликана захищати права та інтереси свого клієнта у процесі, утискає його процесуальну незалежність. Він не надасть можливості адвокатам ефективно, якісно захищати клієнтів.

С. Вилков зауважив, що законопроект не пройшов жодного обговорення в адвокатському середовищі, Національна асоціація адвокатів України взагалі не була залучена до цього процесу. Як наслідок - маємо законопроект №9055, який нівелює всі досягнення, впроваджені Законом «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» від 05.07.2012 року.

Адвокатська спільнота не повинна допустити порушення гарантій адвокатської діяльності та руйнації інституту адвокатського самоврядування, до чого неминуче веде законопроект, та не повинна дати зробити незалежну Адвокатуру України – «залежною».