Закон і Бізнес


Опубліковано звіт CEPEJ щодо роботи судів у 45 державах-членах


08.10.2018 13:13
4097

На сайті ВККС оприлюднено звіт Європейської комісії з питань ефективності правосуддя Ради Європи (CEPEJ) «Системи правосуддя у Європі: ефективність та якість правосуддя – 2018 рік» щодо оцінки функціонування судових систем у 45 державах-членах.


Документ допомагає зрозуміти загальні риси функціонування судів, висвітлює основні тенденції розвитку судових систем та вказує на проблемні питання з метою підвищення якості та ефективності правосуддя, передає «ЗіБ».

У Звіті надається порівняльний аналіз бюджету судових систем; суддівського корпусу, способів добору суддів, строків обіймання ними посади, підвищення кваліфікації, суддівської винагороди та статусу; організації роботи судів як загальної юрисдикції, так і спеціалізованих; здійснення судочинства та інших питань.

Також у Звіті містяться ключові факти та аналітичні дані, за допомогою яких можна оцінити стан судових систем та їх розвиток, та висвітлюються найбільш актуальні питання функціонування сучасних європейських судових систем.

Варто зазначити, що Звіт надає можливість високопоставленим представникам урядових структур, суддям різних інстанцій, органам судової влади та суддівського самоврядування, органам прокуратури, адвокатурі та юридичним вищим навчальним закладам ознайомитись із позитивним досвідом інших держав з означеного питання та використовувати його у своїй діяльності.

Нагадаємо, Європейська комісія з питань ефективності правосуддя була створена Комітетом міністрів Ради Європи у вересні 2002 року. З 2004 року CEPEJ оцінює судові системи держав-членів Ради Європи кожні два роки. CEPEJ складається з експертів 47 держав-членів Ради Європи.

Представниками України в Європейській комісії з питань ефективності правосуддя є  член CEPEJ, Голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Сергій Козьяков та національний кореспондент CEPEJ,  в.о. начальника відділу міжнародного співробітництва секретаріату Комісії Юлія Ткаченко.

Із текстом Звіту можна ознайомитись за цим посиланням.