Закон і Бізнес


Графіки судових засідань слід погоджувати із адвокатами, — резолюція


01.10.2018 17:07
128359

Проблему затягування строків розгляду справ, на яку часто скаржаться самі судді, посилаючись на неявку сторін, можна частково вирішити попереднім погодженням графіків засідань із цими сторонами. Такий підхід, крім іншого, забезпечить дотримання Україною Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод.


Таку думку під час спільного засідання РСУ, Ради прокурорів України, НААУ, асоціацій, спілок та інших представницьких органів адвокатської спільноти, Уповноваженого у справах Європейського суду з прав людини, який днями проходив у столичному Кловському палаці, висловив голова ВКДКА Олександр Дроздов. Ця позиція знайшла відображення у фінальній версії резолюції, ухваленій за результатами заходу, передає видання «Закон і Бізнес».

Оскільки суди при розгляді справ застосовують як джерело права практику ЄСПЛ, експерт нагадав недавнє рішення у справі «Бартая проти Грузії», де було констатоване порушення статті 6 (право на справедливий суд) Конвенції через відмову національного суду перенести засідання за клопотанням адвоката, що брав участь в іншому процесі.

«Саме тому варто було б рекомендувати суддям організовувати розгляд судових справ таким чином, аби графіки засідань затверджувалися після попереднього обговорення зі сторонами, — зауважив О.Дроздов. — «У рамках чинного процесуального законодавства цілком можливо погоджувати графіки засідань, виконання процесуальних дій, які б, наприклад, виокремлювали процесуальні стадії, встановлювали для них розумні та відповідні строки та визначали способи та строки для подачі письмових та усних клопотань та доказів. Такий підхід сприятиме дотриманню розумних строків розгляду справ».

На позитивний іноземний досвід у цьому напрямі раніше також звертала увагу суддя ВС Наталія Антонюк. У Латвії судді, плануючи засідання, мають електронні календарі зайнятості адвоката. Це дозволяє призначати справи так, аби уникнути накладок у роботі адвокатів і, як наслідок, зривів судових засідань.

Ця пропозиція була підтримана головою НААУ РАУ Лідією Ізовітовою та знайшла відображення у фінальній версії резолюції «Професійна етика правосуддя» спільного засідання. Проект резолюції було доповнено новим пунктом 8 такої редакції:

«З метою забезпечення кожному захисту його прав, свобод та інтересів упродовж розумних строків та уникнення порушень статті 6 Конвенції рекомендовано суддям організовувати розгляд судових справ у межах чинного процесуального законодавства, а також затверджувати після обговорення зі сторонами, ураховуючи їх зайнятість, та фіксувати графіки засідань, встановлювати відповідні строки для виконання процесуальних дій».

Закон і Бізнес