Закон і Бізнес


Адвокати, судді та прокурори домовилися про співпрацю


01.10.2018 14:43
6828

Сьогодні, 1 жовтня, Рада адвокатів, Рада суддів та Рада прокурорів підписали резолюцію «Професійна етика правосуддя» з метою утвердження високих стандартів правосуддя, професійного навчання та підвищення рівня професійної етики судового процесу.


Як повідомили в НААУ, документ передбачає формування Координаційного комітету правосуддя у складі 3 осіб по одному представнику від кожного вищого органу самоврядування суддів, адвокатів та прокурорів, передає «ЗіБ»,

Сторони визнали за доцільне формування єдиних стандартів професійної етики у сфері правосуддя. В зв’язку з цим, по 5 представників буде включено до складу Робочої групи для розробки Кодексу професійної етики та визначення спільних етичних принципів у сфері правосуддя.

До 1 листопада група має запропонувати Концепцію професійної етики в сфері правосуддя.

Резолюція передбачає запровадження на базі Національної школи суддів України, Національної академії прокуратури України та Вищої школи адвокатури НААУ періодичне спільне навчання суддів, прокурорів та адвокатів із тем захисту прав людини та основоположних свобод з урахуванням положень Конвенції і практики ССПЛ, з питань професійної етики та практики застосування правил професійної етики, відповідальності та забезпечення авторитету судової влади, а також й інших тем спільного інтересу.

Сторони резолюції мають забезпечити оперативний розгляд звернень Ради суддів України, Ради адвокатів України, Ради прокурорів України щодо фактів порушення стандартів захисту прав людини та основоположних свобод і професійної етики у сфері правосуддя.

Окрім питань етики та підвищення кваліфікації, Резолюція містить блок стосовно порушень незалежності органів правосуддя. Зокрема, визнано такими, що призводять до порушення гарантій незалежності судової влади, ставлять під сумнів утвердження принципу верховенства права в Україні та підривають основи правопорядку в державі випадки впливу, тиску, втручання будь-кого у будь-якій формі у здійснення правосуддя судами та суддями, зокрема, вплив на суддів з боку правоохоронних органів шляхом реєстрації кримінальних проваджень і подальшого тривалого нездійснення щодо них досудового розслідування, у тому числі незаконні дисциплінарні та кримінальні переслідування, зокрема, за завідомо неправосудні рішення.

Проте вищенаведене у цьому пункті Резолюції ніякою мірою не позбавляє захисту адвокатів з боку статті 10 Конвенції з урахуванням відповідної практики ЄСПЛ. Певною мірою ці положення стосуються й пункту 7 Резолюції, де ідеться про те, що випадки приниження авторитету судової влади та дискредитації суддів народними депутатами, посадовими особами органів державної влади, безпідставні публічні звинувачення судів та суддів (без наведення конкретних фактів) у протиправній діяльності є неприпустимими та такими, що порушують Конституцію України, підривають довіру до судової влади і державної влади загалом.

Нагадаємо, 21 вересня відбулося спільне засіданні Ради суддів України, Ради прокурорів України, НААУ, Уповноваженого у справах Європейського суду з прав людини. Докладніше — у матеріалі «Троє в одному човні».

Ознайомитися з резолюцією «Професійна етика правосуддя» можна за посиланням.