Закон і Бізнес


В Україні в 100 разів частіше змінювали Конституцію, ніж в США — В.Пилипенко


28.09.2018 15:16
4029

Про те, чому приписи націонаціональної Конституції варто виконувати, а не переписувати, експерти подискутували під час другої панелі Політико-правового форуму «Перспективи та стратегії для України на 2019 рік», організованого Асоціацією адвокатів України.


Член ТСК ВР з питань підготовки законопроекту про внесення змін до Конституції України, член Венеціанської комісії (2013-2017) Володимир Пилипенко зауважив, що за 230 років існування Конституція США зазнавала змін 7 разів. В той час Конституція України лише за останні 4 роки перекроювалась на 1 раз більше, передає кореспондент «ЗіБ».

Наразі на Основний Закон можуть очікувати нові зміни. Адже більшість кандидатів на посаду очільника держави озвучили відповідні наміри.

Однак, на думку В. Пилипенка, змінювати акт такої ваги можуть лише суб'єкти, які самі беззаперечно виконують його приписи. У іншому випадку складеться ситуація, за якої одна сторона суспільно-політичного договору — народ України — буде обтяжена виконанням обов'язків, а інша — керманичі держави — ні. В. Пилипенко переконаний, що сьогодні жодна з політичних сил не має кредиту довіри, достатнього для внесення змін до Конституції