Закон і Бізнес


ООН занепокоєна порушеннями прав адвокатів в Україні


27.09.2018 16:38
9827

Верховний комісар ООН з прав людини підготував чергову квартальну доповідь щодо ситуації з правами людини в Україні, до якої включено порушення прав адвокатів та факти нападу на Національну асоціацію адвокатів України.


Про це «ЗіБ» повідомили в прес-службі НААУ.

Доповіді УВКПЛ ґрунтуються на основі інформації, зібраної ММПЛУ шляхом проведення інтерв’ю з жертвами, свідками, родичами жертв і адвокатами, під час зустрічей з представниками Уряду, громадянським суспільством та іншими співрозмовниками, моніторингу судових засідань, а також аналізу судових документів, офіційних звітів, інформації із відкритих джерел та інших відповідних матеріалів.

«УВКПЛ стурбоване повідомленнями про тиск, що здійснюється на Національну асоціацію адвокатів в Києві, щодо справ, пов'язаних із конфліктом (на Сході України), або справ обвинувачених, які, за твердженнями, зв'язані з озброєними групами», — ідеться у доповіді.

Управління Верховного комісара ООН з прав людини, крім того, занепокоєне нападами на адвокатів та їх залякуванням із боку членів крайніх правих груп. УВКПЛ задокументувало три фізичні напади на адвокатів, скоєні групою «С14», де поліція поводилася недбало, не втручаючись під час нападів або не розслідуючи належним чином ці інциденти. В одному випадку після нападу в соціальній мережі були розміщені погрози смертю на адресу одного адвоката і його сім’ї. У доповіді описано ці випадки.

УВКПЛ, як і раніше, занепокоєне тим, що адвокати, яких призначають представляти інтереси осіб, затриманих у зв'язку з конфліктом, лише формально виконують свої функції з захисту. Складається враження, що надання адвоката здійснюється з метою легітимізації «засудження». Це занепокоєння ще більше посилюється через перешкоди, встановлені «Донецькою народною республікою» та «Луганською народною республікою» для приватних адвокатів, найнятих для участі у провадженнях, наприклад, перешкоди у спілкуванні з клієнтами й наданні інформації про них.

Управління Верховного комісара ООН з прав людини рекомендує Генеральній прокуратурі та правоохоронним органам України забезпечити належну кваліфікацію, ефективне і своєчасне розслідування, а також притягнення до відповідальності учасників крайніх правих груп або інших осіб, які скоїли злочини проти адвокатів.

Ознайомитись з доповіддю можна за посиланням.