Закон і Бізнес


У ВСУ заявили про самовільне розпорядження державними коштами


26.09.2018 10:23
3342

Верховний Суд України повідомив НАБУ щодо нецільового використання бюджетних коштів на виплату суддям та працівникам ВСУ заробітної плати та суддівської винагороди, що призвело до перевищенням бюджетних призначень.


Верховний Суд України звернувся до Національного антикорупційного бюро України з повідомленням про вчинення злочинних дій, так званого, «Голови ліквідаційної комісії ВСУ» В.Сердюка, який у співучасті з керівництвом Верховного Суду, Держказначейства України, отримав 3,7 млн. грн., і без законного на це права, — розпорядився державними коштами, повідомляє «ЗіБ».

Як заначили судді у повідомленні, так званий «голова ліквідаційної комісії ВСУ» В. Сердюк повідомив, що судді та працівники апарату суду можуть отримати належні їм виплати за липень 2018 року у відділенні «Райффайзен Банк Аваль» з 14 вересня. Утім, ВСУ жодних угод на подібного виду виплат з зазначеним банком не укладав та інших осіб на це не уповноважував.

Раніше повідомлялось, що ВСУ з В.Сердюком у трудових відносинах не перебуває.

У ВСУ вважають, що незаконні дії В. Сердюка призвели до того, що з липня 2018 року 58 державних службовців ВСУ не допускають до робочих місць, а до теперішнього часу 140 державним службовцям не виплачується заробітна плата, а 12 суддям ВСУ — суддівська винагорода.

Про зазначене ВСУ повідомляв Державну казначейську службу України, проте остання відповідних заходів не здійснила, внаслідок чого 14 вересня, без відповідного розпорядження ВСУ, за підробленими документами Державна казначейська служба України перерахувала «Райффайзен Банк Аваль» 3,7 млн гривень, що у свою чергу потягло сплату з цієї суми банківських платежів, не передбачених цільовим використанням бюджетних коштів на виплату заробітної плати і суддівської винагороди.

Судді ВСУ зазначили, що вказані дії містять ознаки злочинів, передбачених статтями 109, 210, 353, 364 КК України, оскільки В. Сердюк самовільно присвоїв собі звання службової особи ВСУ, інші посадовці допустили зловживання владою і нецільове використання бюджетних коштів, здійснили видатки з бюджету з перевищенням бюджетних призначень для виплат суддям та працівникам ВСУ заробітної плати.

Тому ВСУ просить НАБУ внести відомості про вчинення злочинів до Єдиного реєстру досудових розслідувань та доручити детективам розслідувати зазначені злочини.