Закон і Бізнес


Ректор з докторською


№39 (1389) 29.09—05.10.2018
17595

Ректори вищих навчальних закладів повинні мати не тільки високий рівень знань, а й керівний досвід. Бо їх відсутність негативно впливає на інтереси студентів та педагогів.


Проект закону «Про внесення змін до Закону України «Про вищу освіту» (№9103) передбачає удосконалити порядок обрання та призначення керівника закладу вищої освіти і його заступника.

Для цього посилюються вимоги до претендентів на посади ректора або президента вищого навчального закладу. Вони повинні мати науковий ступінь доктора наук та вчене звання професора. Причому до обов’язкового 10-річного стажу роботи зараховуватиметься тільки той період, що минув після присвоєння вченого звання професора. Деяке послаблення зроблено для тих, хто раніше працював на керівних посадах.

Проект передбачає диференціацію процедури обрання ректора залежно від кількості штатних наукових, науково-педагогічних працівників. Якщо їх більше 300, то до цієї процедури залучатимуться не всі науковці, а тільки члени колегіального органу громадського самоврядування (конференція трудового колективу).

В законі «Про вищу освіту» з’явиться і нова ст.42-1, яка визначить як слід обирати, призначати та звільняти проректора чи віце-президента вишу.

Закон і Бізнес