Закон і Бізнес


Дивакувата наука

Американські гірки позбавлять каменів у нирках, а слина — брудних поверхонь


Підраховано, що за 20 поїздок вийде від 40 до 100% каменів, причому «лікування» буде ефективніше, якщо сидіти спиною до напряму руху.

№38 (1388) 22.09—28.09.2018
8351

У вас камені в нирках? Спробуйте покататися на американських гірках. Про всяк випадок — 20 разів поспіль. Тоді є шанс, що камені вийдуть швидше, ніж у лікарняній палаті. Такі результати дослідження американських учених, удостоєного Шнобелівськой премії з медицини цього року.


Звичайно ж, самих пацієнтів у ризиковану поїздку вчені не відправляли. Вони задовольнилися математичною моделлю, яка розрахувала вірогідність виходу каменів на основі реальних випадків.

Приз у номінації «Антропологія» отримали Томас Перссон і його колеги (Швеція) за вивчення поведінки тварин у зоопарку, яке довело, що шимпанзе, котрі там живуть, пародіюють людей не рідше і не гірше, ніж люди пародіюють шимпанзе.

Паола Ромао та її співавтори з Бразилії дістали приз у номінації «Хімія» за дослідження очисних властивостей людської слини і можливостей її використання для боротьби з брудними поверхнями.

У номінації «Медична освіта» відзначили японця Акіру Хоріукі. Назва його наукової праці звучить так: «Колоноскопія в позиції сидячи: уроки самостійної колоноскопії». Без коментарів.

Премії з літератури удостоїлася команда з Оксфорда, яка експериментально довела, що люди, котрі купують складну техніку, майже ніколи не читають інструкцію до неї.

Премія миру дісталася команді з Іспанії та Колумбії за працю «Крик і лайка за кермом автомобіля: частота, причини, ризики і покарання».