Закон і Бізнес


Індивідуальна відповідальність чи політичне переслідування?!


Адвокат Олександр Качура (справа) та помічник адвоката Владислав Сергійчук (зліва)

20.09.2018 15:26
Олександр КАЧУРА, адвокат, к. ю. н., помічник адвоката Владислав СЕРГІЙЧУК
3602

Авраам Лінкольн зазначав – можна дурити частину народу увесь час, можна дурити увесь народ деякий час, та не можна дурити увесь час весь народ.


Всі ми слідкуємо за гучними політичними процесами, не виключенням є кримінальне провадження відносно колишнього Київського міського голови Леоніда Черновецького, який підозрюється у вчиненні злочину передбаченого частиною 2 статті 364 Кримінального кодексу України (зловживання владою або службовим становищем). А саме, за версією прокуратури Черновецький Л. в інтересах невстановлених осіб з найближчого оточення колишнього Президента України В. Януковича, незаконно вилучив для передачі та змінив цільове призначення земель, які були передані в оренду для будівництва так званого вертолітного майданчика на Парковій дорозі в місті Києві, із заниженням орендної плати за землю, і як наслідок знищення об’єкта археологічної спадщини, чим спричинив збитки на загальну суму понад 250 мільйонів гривень.

Варто зазначити, що рішення про будівництво вертолітного майданчику прийняв Кабінет Міністрів України внісши його в перелік обов’язкових об’єктів до «Євро-2012», а потім за дане рішення проголосувала Київська міська рада.

Для того щоб з’ясувати питання відповідальності потрібно проаналізувати положення Закону України «Про столицю України – місто-герой Київ», відповідно до якого, у зв’язку із здійсненням містом Києвом функцій столиці України Київська міська рада має право визначати особливості землекористування. Органи місцевого самоврядування та органи виконавчої влади міста Києва в межах своєї компетенції, встановленої законодавством України, забезпечують виділення земельних ділянок, будинків, споруд і нежилих приміщень.

Отже, в даному випадку дії вчинені відповідно до обов’язкового рішення колегіального органу, коли міський голова змушений підкоритись колегіальному рішенню, сам при цьому злочинних дії не вчиняючи. А тому, в діях голови відсутні суб’єктивні ознаки злочину, оскільки рішення прийнято колегіальним органом – міською радою.

То, що це: індивідуальна (закреслено) колективна відповідальність, чи політичне переслідування!?