Закон і Бізнес


Позичений хабар

Рада не повірила в альтруїзм законника, бо забагато людей йому винні


№37 (1387) 15.09—21.09.2018
Марта ЛІТЕЧКО
10672

Суддю обвинуватили в тому, що він за гроші погодився закрити справу п’яного водія. Законник стверджує, що правопорушення — вигадка, бо підсудний живе за видуманою адресою, а його справу вилучили й забули про неї.


«Боргова» версія

Дві протилежні історії розповіли Вищій раді правосуддя прокурор Денис Демків і суддя Володимир Хитрук. Одна з них — про хабарників, які вирішили обібрати правопорушника. Інша — про гарні вчинки та підсадну качку. Кожна версія має безліч доказів та аргументів і водночас викликає стільки ж запитань.

25 червня поточного року до Барського районного суду Вінницької області потратив протокол про адміністративне правопорушення — керування автомобілем у стані алкогольного сп’яніння. Територіально справа — поза юрисдикцією цього суду. Адже проступок скоєно в Калинівці, за 150 км від Бара, а порушник живе в с.Гавришівка Козятинського району. Чому так сталося, що матеріали направили саме до Барського райсуду, В.Хитрук не знає. А згідно з автоматичним розподілом справа дісталася йому.

До призначеного слухання було ще 1,5 місяця, але порушник начебто вже встиг звернутися до НАБУ із заявою про вимагання 20 тис. грн. Мовляв, його співпраця з адвокатом почалася з повідомлення: «Заплатиш мені й судді — справу закриємо».

Проте за час розслідування в усіх зібраних детективами відеоматеріалах зафіксовано одне: суддя стверджував, що давав гроші адвокатові на лікування, борг повернуто. Уся справа про корупційне правопорушення, на думку В.Хитрука, побудована на припущеннях, що розмови мали натяки на хабарі.

«Правопорушник ніколи не проживав у с.Гавришівка, де він згідно з матеріалами справи зареєстрований, — заявив служитель Феміди. — Ця адреса вигадана». Тому В.Хитрук уважає те, що сталося, провокацією.

Що стосується жінки-адвоката, то про її хворобу знають усі в Барському райсуді. Недавно їй зробили 3 операції, і допомагали всі працівники. На відеозаписі чітко видно, що правник прийшла й сказала: «Це тобі борг». Також є відео, на якому програміст суду повертає В.Хитруку позичені гроші.

«А вам усі в районі винні?» — запитав член ВРП Володимир Комков. «Якщо маю таку можливість, то даю. Намагаюся людям допомагати, хоча сам маю кредити у двох банках», — відповів суддя.

Версія про корупційну змову

У роздруківці телефонної розмови адвоката й судді дійсно є фраза «Вам на лікування треба?», але з контексту розмови можна зрозуміти, що там завуальовано говорять про зовсім інші речі. Наприклад, суддя запитує, «на коли» треба вирішити справу.

Д.Демків зачитав протокол про спілкування судді, адвоката й підсудного, яке відбулося задовго до призначеної дати засідання. Порушник зізнався, що, перш ніж сісти за кермо, випив дві пляшки пива й чарочку коньяку, а захисник сказала: «Треба написати: випив пляшку пива». «Тут можна простежити спільну поведінку адвоката й судді, які кажуть, які пояснення давати», — заявив прокурор.

Крім того, незрозуміло, чому суддя спершу погрожує: якщо тебе позбавлять прав, через рік заплатиш $400 за перездачу плюс штраф 10200 грн. А відразу після цієї фрази запитує, чи влаштує водія закриття справи.

До того ж є відеозапис, на якому інший чоловік, не пов’язаний із цією справою, дав судді 4000 грн. Сказав, що «должок приніс». У відповідь на це В.Хитрук пообіцяв: «Що треба, зробимо».

Член ВРП Тетяна Малашенкова запитала в прокурора, чому з того часу пройшло більше ніж місяць, а справу п’яного водія досі не розглянуто? Обвинувач так і не зміг цього пояснити.

В.Комков поцікавився, чому до справи не додано протокол допиту адвоката, яка могла б багато чого пояснити. Прокурор відповів, що допиту завадила хвороба жінки.

Цього разу ВРП не повернула клопотання. Чи то альтруїзм судді викликав у них сумнів, чи докази обвинувачення виявилися настільки переконливими. В.Хитрука відсторонили від роботи, але менш ніж на місяць. До наступного клопотання…

Закон і Бізнес