Закон і Бізнес


Суддя отримав попередження за розгляд справи без участі сторін


14.09.2018 14:12
11003

Вища рада правосуддя притягнула до дисциплінарної відповідальності суддю Галицького районного суду міста Львова.


Про це виданню «Закон і Бізнес» повідомили в прес-службі відомства.

Дисциплінарну справу стосовно судді Галицького районного суду міста Львова Євгена Лялюка порушено на підставі дисциплінарної скарги Б.Михайляка на дії зазначеного судді під час розгляду цивільної справи про зняття арешту з майна, які, на думку автора скарги, можуть мати ознаки дисциплінарного проступку.

Зокрема, скаржник зазначив, що суддя розглянув справу за відсутності сторін, не перевірив, що забезпечення позову і накладення арешту на майно відповідача відбулося за ухвалою суду, постановленою в іншій справі. Розглядаючи справу за відсутності сторін суддя порушив їх права на справедливий суд та в доступі до правосуддя, не забезпечив повного, всебічного та об’єктивного з’ясування обставин справи, скасував забезпечення позову в іншій цивільній справі з іншими сторонами, чим порушив, на думку скаржника, засади рівності всіх учасників судового процесу перед законом і судом, змагальності сторін та свободи у наданні ними суду своїх доказів і у доведеності перед судом їх переконливості.

Під час перевірки скарги Вища рада правосуддя дійшла висновку, що в діях судді наявний склад дисциплінарного проступку, передбачений пунктом 4 частини першої статті 106 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» (з очевидною недбалістю допущення суддею, який брав участь в ухваленні судового рішення, порушення прав людини і основоположних свобод).

Вища рада правосуддя вирішила притягнути до дисциплінарної відповідальності суддю Галицького районного суду міста Львова Є.Лялюка та застосувати до нього дисциплінарне стягнення у виді попередження.