Закон і Бізнес


Дизелю тут не місце!

«Брудним» автомобілям стали забороняти в’їзд у міста


№37 (1387) 15.09—21.09.2018
Андрій ГУРКОВ, DW
4820

Адміністративний суд Франкфурта-на-Майні зобов’язав владу запровадити широкомасштабну заборону на в’їзд у місто дизелів. Це рішення різко загострило ситуацію й вимагає від уряду ФРН негайного прийняття рішень.


У багатьох великих містах Німеччини є окремі райони, де рівень забруднення повітря значно перевищує допустимі норми. Мова йде передусім про вкрай шкідливі для людини оксиди азоту, які в атмосферу викидають головним чином автомобілі з дизельними двигунами. Тому екологи почали через суди домагатися рішень, що зобов’язують міську владу забезпечити виконання встановлених нормативів.

Першим таку заборону в травні 2018 року ввів Гамбург. І хоча було закрито лише дві вулиці, галасу це спричинило дуже багато. Потім, у червні, суд в Ахені зобов’язав міську владу ввести обмеження на рух дизельних автомобілів із січня 2019-го, якщо до цього часу вміст оксидів азоту в повітрі не буде знижений до норми, що видається нездійсненним. У липні суд у Штутгарті підтвердив право місцевої влади заради захисту здоров’я людей обмежувати рух дизелів.

І ось тепер ухвалено судове рішення щодо Франкфурта-на-Майні. З 1 лютого 2019 року в’їзд у центр міста заборонять дизелям екологічного стандарту «Євро-4» і нижче, а також старим автомобілям з бензиновими двигунами стандартів «Євро-1» і «Євро-2». А через півроку, з 1 вересня 2019-го, заборона пошириться на відносно нові дизелі, що відповідають стандарту «Євро-5».

До речі, в жодному іншому великому місті ФРН немає такої кількості дизелів. Під заборону потраплять 73 тис. старих автомобілів (чверть усіх зареєстрованих легкових авто), а також машини, на яких на роботу до фінансової столиці Німеччини щодня приїжджають жителі навколишніх населених пунктів.