Закон і Бізнес


ВРУ попросили врахувати позицію адвокатури щодо змін до профільного закону


13.09.2018 16:13
4679

Національна асоціація адвокатів України направила до керівництва Верховної Ради Резолюцію Ради адвокатів України із закликом утриматися від прийняття проекту закону №9055 «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» у поданій редакції та врахувати позицію адвокатури України при внесенні змін до профільного законодавства у відповідності до європейських стандартів.


Про це «ЗіБ» повідомили в прес-службі НААУ.

Рада адвокатів України наполягає на тому, що цей документ не може стати основою для демократичної реформи інституту адвокатуру з огляду на порушення міжнародних стандартів у процесі підготовки законопроекту під егідою Ради з питань судової реформи. НААУ була позбавлена представництва в Раді з питань судової реформи, на яку було покладено відповідальність за здійснення реформи. Національну асоціацію адвокатів України також не допустили до напрацюванні змін до профільного закону.

Окрім того, за змістом законопроект несе ризики звуження прав адвокатів та гарантій адвокатської діяльності. Рада адвокатів України вважає, що прийняття законопроекту №9055 суперечитиме загальній логіці європейського курсу України, численним міжнародним документам.

Натомість, проект закону містить загрози знищення інституційної гарантії незалежності адвокатури — адвокатського самоврядування та саморегулювання професії.

Значним недоліком законопроекту №9055, на думку правників, є численні корупційні ризики. Проект закону №9055 переповнений суперечностями між різними статтями, термінологічною невизначеністю, оціночними судженнями, особливо в частині регулювання доступу до професії та притягнення адвокатів до дисциплінарної відповідальності, розподілу адвокатських внесків.

Законопроект передбачає пільговий період для спрощеного доступу в адвокатуру для суддів та слідчих, яким дозволено впродовж 4 років отримувати свідоцтво на підставі іспиту без проходження стажування. НААУ неодноразово наполягала на тому, що процес стажування дозволяє адаптувати юристів до адвокатської практики, етичних стандартів, розуміння пріоритетності інтересів клієнта та захисту прав людини.

Проект закону №9055 містить численні зміни до Кримінального процесуального кодексу України, які звужують гарантії адвокатської діяльності. Зокрема, пропонується включити до КПК України ст. 221 про зловживання стороною захисту процесуальними правами. До категорії зловживання суд може віднести і подання скарги на певне судове рішення, і подання клопотання (заяви) для вирішення окремого важливого для захисту питання, і заявлення відводу суду тощо.

У викладеній редакції ст. 211 КПК законопроекту №9055 прямо суперечить положенням Конституції України, профільним Рішенням Конституційного Суду України та численним рішенням Європейського Суду з прав людини.

Проект закону пропонує спростити процедуру повідомлення про підозру особі зі статусом спеціального суб’єкта, що відкриває можливості для посилення кримінального переслідування адвокатів за їхню правову позицію. Наразі така практика підтверджується офіційною статистикою порушень прав адвокатів та гарантій адвокатської діяльності. При цьому запропонована редакція ст. 481 КПК передбачає, що не лише адвокатам, але всім визначеним у ч. 1 ст 481 КПК спеціальним суб’єктам підозра може бути вручена слідчим, прокурором за дорученням керівника Генеральної або обласної прокуратури. Тобто, статус спецсуб’єкта взагалі позбавлено будь-якого сенсу.