Закон і Бізнес


Адвокати Закарпаття висловились за альтернативний проект профільного закону


13.09.2018 11:18
3474

Рада адвокатів Закарпаття проти прийняття проекту нового профільного закону у нинішній його редакції. Адвокати вважають, що законопроект не відповідає справжнім потребам адвокатури.


Такої думки дійшли адвокати під час екстреного засідання Ради адвокатів Закарпатської області, що відбулося 12 вересня в місті Мукачево, повідомляє «Закон і Бізнес» з посиланням на «RegionTV».

Під час засідання були обговорені важливі аспекти нової реформи адвокатури, яку пропонують легалізувати шляхом прийняття законопроекту №9055.

Голова Ради адвокатів Закарпатської області Олексій Фазекош закликав адвокатів бути пильними й чітко аналізувати все що відбувається у адвокатському житті, бо саме зараз адвокатура знаходиться на своєму Рубіконі.

Законопроект №9055, на думку правників,  ілюструє багатовекторний наступ на права адвокатів з боку держави.

За оцінкою багатьох фахівців, зміст проекту не відповідає міжнародним стандартам та демократичним процедурам здійснення реформ, фактично звужує права адвокатів і підриває можливості для захисту людей.

За словами О.Фазекоша, «ситуація дуже тривожна, бо проти адвокатів хочуть посилити відповідальність. І всі ті розмови про додаткові гарантії для захисників – просто для окозамилювання, бо відповідні норми під час другого читання можуть банально зникнути, а от «новели» про відповідальність залишаться за будь-яких умов. Фактично основні зміни торкнуться лише адвокатського самоврядування та звуження прав адвокатів. Натомість, розширене поняття адвокатського запиту знівельоване можливостями відмов у відповідях на ці запити. За зловживання правом на адвокатський запит встановлена відповідальність, хоча запит – це один з основних наших інструментів роботи. До КПК запроваджуються норми, які дозволяють сумніватися слідчому у тому, що у документах адвоката міститься адвокатська таємниця. Крім того слідчі та прокурори, судді майже на власний розсуд зможуть «встановлювати» інших захисників, аніж тих, з якими у клієнта укладений договір про надання правової допомоги (це ст. 53 КПК). Спеціально для боротьби з адвокатами створено ст. 372-1 КПК».

Члени Ради адвокатів Закарпатської області висловились проти прийняття законопроекту у нинішній його редакції. Більше того, адвокати закликають усіх колег приєднатися до розробки альтернативного проекту, який буде відповідати справжнім потребам адвокатури.