Закон і Бізнес


На заваді вільному голосуванню переселенців стоїть неквапливість посадовців


12.09.2018 17:26
2742

Центральна виборча комісія України прийняла постанову, якою суттєво спростила для вимушених переселенців процедуру зміни адреси для голосування на виборах. Утім реалізації змін зі зміни адреси голосування перешкоджає затягування владою затвердження переліку окупованих територій.


Постанову прийняли за ініціативою адвокатського об'єднання «Могильницький та партнери». Про це повідомив керуючий партнер об'єднання Максим Могильницький у своєму Фейсбуці.

«П'ятого вересня, в ході чергового засідання Центральна виборча комісія - Central Election Commission of Ukraine, відповідні зміни були прийняті. Не маю права не подякувати Жанну Усенко-Чорну за небайдужість, оперативність і раціоналізм», — написав адвокат. Він також повідомив, що тепер змінити адресу голосування переселенці можуть без «прилучення до заяви стоси документів, що підтверджують, що це дійсно необхідно».

У той же час, Могильницький зазначив, що реалізації змін по зміні адреси голосування перешкоджає відсутність списку населених пунктів, які потрапляють під закон «Про особливості державної політики щодо забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях в Донецькій і Луганській областях».

«З легкої руки президента, закон цей був прийнятий ще в січні нинішнього року. Тільки ні сам глава держави, ні його велика адміністрація, ні Міноборони з Генштабом, так відповідний перелік населених пунктів і не склали», — зазначив юрист.

Могильницький заявив, що він і його колеги збираються довести свою ініціативу до логічного фіналу.

«По-перше, поцікавимося у всіх владних структур, задіяних в процесі затвердження переліку окупованих територій, про причини затягування. І, зрозуміло, запропонуємо прискоритися. По-друге, звернемося до ЦВК з проханням доповнити зміни, внесені за нашою ініціативою, важливим уточненням. До прийняття відповідного указу глави держави, для цілей цього пункту повинно використовуватися розпорядження Кабміну від 7 листопада 2014 року № 1085-р «Про затвердження переліку населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, і переліку населених пунктів, розташованих на лінії зіткнення», — написав адвокат.