Закон і Бізнес


Набридлий мораторій


№37 (1387) 15.09—21.09.2018
5386

Не розраховуючи на свідомість колег у передвиборчий період, група народних депутатів вирішила домогтися скасування мораторію на продаж землі через Конституційний Суд. А для цього — змусити його пристати на позицію суддів зі Страсбургу.


Як повідомляв «ЗіБ», рішенням Європейського суду з прав людини від 22.05.2018 у справі «Зеленчук і Цицюра проти України» констатовано порушення права власності через тривале існування мораторію на продаж сільськогосподарських земель. Звісно, влада не оскаржувала такий вердикт і наприкінці серпня він став остаточним.

Тож тепер 69 парламентарів направили на вул.Жилянську подання, в якому закликали КС урахувати позицію ЄСПЛ та визнати неконституційним існування мораторію. Хоча у лютому цього року Суд відмовився розглядати аналогічне звернення.

Прикметно, що у Страсбурзі окремо зауважили, що дане рішення ЄСПЛ «не слід розуміти як таке, що вимагає негайного запровадження в Україні необмеженого ринку земель сільськогосподарського призначення». Проте це застереження нардепи вирішили не згадувати.

Як не стали чекати і результатів голосування у Верховній Раді щодо продовження строку дії мораторію, який збігає наприкінці року. Напевне, аби не опинитися перед дилемою, які обіцянки виконувати: перед виборцями чи МВФ.