Закон і Бізнес


Член правління ААУ Катерина Гупало:

«Юридична компанія, де працюватимуть люди, які горять своєю справою, буде приречена на успіх»


Катерина Гупало: «Юридична компанія, де працюватимуть люди, які горять своєю справою, буде приречена на успіх»

№36 (1386) 08.09—14.09.2018
КАТЕРИНА БЄЛЯЄВА
5892

Незважаючи на виклики, які сьогодення ставить перед українською правовою спільнотою, адвокати знаходять час на активне громадське життя. Професійне зростання та підтримка колег є гарантією успіху на вітчизняному юридичному ринку. Про зміни тенденцій, необхідність консолідації та новітні підходи до визначення найкращих розповідає член правління Асоціації адвокатів України Катерина ГУПАЛО.


«Бізнес-адвокатурі і так званій класичній адвокатурі час іти на зближення»

— У цьому році ви ввійшли до складу правління ААУ. Чим було мотивоване таке бажання?

— Пригадую своє перше знайомство з асоціацією, що розпочалось із запрошення виступити на одному з форумів, організованих ААУ. Відтоді і я, і колеги регулярно брали участь у заходах ААУ — як спікери та як учасники-слухачі. У подальшому це знайомство переросло в роботу в одному з підрозділів — комітеті захисту прав адвокатів та гарантій адвокатської діяльності під головуванням Володимира Клочкова. До речі, Володимира також обрали членом правління ААУ. І наступним логічним кроком стало моє  входження до складу цього органу.

Історично так склалося, що на юридичному ринку України з тих чи інших причин так звана бізнес-адвокатура була дистанційована від «класичної» адвокатури. Слід зазначити, що деякі юристи великих юридичних фірм усе ж отримували свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю. Проте зазвичай адвокати з великих юркомпаній не брали активної участі в житті адвокатури як такої.

Разом з тим запровадження адвокатської монополії суттєво змінює цей вектор. Як відомо, процес передбачає, що з 2019 року представництво інтересів у судах здійснюватимуть, за незначними винятками, виключно адвокати. У свою чергу для багатьох юридичних компаній судова практика є однією з якірних практик. А значить, зростає вага і значення самого свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю. Адже вже через кілька місяців навіть талановитого й досвідченого юриста без свідоцтва на судове засідання не допустять.

Окрім того, помітною тенденцією на юридичному ринку є надання великими юридичними компаніями послуг у сфері кримінального права та процесу. Хоча років зо п’ять тому так звані юридичні компанії повного циклу трималися осторонь цієї практики.

Відповідно, питання адвокатури та адвокатської діяльності стає все більш і більш актуальним і для «бізнес-адвокатури». Підтвердженням цього є те, як інтенсивно адвокати навіть великих юркомпаній почали відвідувати заходи, що дають змогу отримати бали для підвищення кваліфікації.

— Зараз чи не вся юридична спільнота стурбована систематичним порушенням прав адвокатів в Україні. Як ви вважаєте, чи готові правники до консолідації у цій непростій ситуації? Та чи долучається ААУ до вирішення цих та інших проблем вітчизняної адвокатури?

—Дійсно, значущий фактор полягає в тому, що обшуки в топових юркомпаніях, а також «увага» правоохоронних органів до адвокатів великих юрфірм уже не є чимось рідкісним.

Тому, на мою думку, «бізнес-адвокатура» уже не може стояти осторонь питань адвокатської діяльності, її регулювання, гарантій та захисту. Отже, «бізнес-адвокатурі» та так званій класичній адвокатурі час іти на зближення. У розрізі цих викликів, які стоять перед адвокатурою, вважаю ААУ чудовим майданчиком для об’єднання з метою захисту прав та гарантій адвокатів.

Водночас ААУ — це не тільки і не стільки про проблеми адвокатури та їх подолання, як про можливості. Гасло ААУ — «Ми відкриті для всіх адвокатів України!». І за цим гаслом серед іншого стоїть те, що кожен може знайти для себе той формат активності, який йому найбільше імпонує: форуми, заходи комітетів, різноманітні формати для дозвілля, жіночий клуб тощо. ААУ також є організацією, відкритою для ініціатив.

Разом з ААУ ми працюємо над організацією форуму у Львові на тематику кримінального права та процесу. LvivCriminalForum відбудеться 19 жовтня 2018 року. Ми з радістю підхопили цю ініціативу ААУ, оскільки у Arzinger є офіс у Львові й ми визнали чудовою ідею провести захід на таку актуальну тематику в західноукраїнському регіоні. Так, у Києві проходить багато цікавих заходів для адвокатів на різні теми. Проте велика кількість адвокатів працює в регіонах, і їм не завжди зручно їздити в столицю, щоб відвідати певний форум.

— Як змінилася діяльність асоціації в цьому році?

— Мені дуже імпонує, як активно розвивається ААУ. Адвокатів уважають представниками консервативної частини суспільства. Однак ААУ ламає ці стереотипи, постійно впроваджуючи нові ідеї, реалізовуючи нові проекти.

Наприклад, доволі цікавий формат — ярмарок проектів асоціації. Так, на початку 2018-го ААУ презентувала всі проекти, які були заплановані до реалізації в поточному році. Відповідно, кожен адвокат міг ознайомитися з планом на рік, обрати з усього запропонованого саме той проект, який його/її найбільше зацікавив. Також це гарна нагода для тих, хто близько не знайомий з діяльністю ААУ, придивитися до організації.

До правління асоціації долучилося багато енергійних людей, які теж докладають зусиль, щоб робити нашу діяльність кращою, кориснішою та цікавішою для адвокатів. Також багато нових облич і серед очільників комітетів ААУ. Нова кров — це завжди свіжі ідеї, нові ініціативи.

«Кожен з учасників зможе знайти для себе те, що його цікавить: маркетинг, управління компанією, hr тощо»

— Ви є членом оргкомітету осіннього форуму «Адвокатура. Формула успіху». Що нового його учасники дізнаються в цьому році?

— Програма форуму насичена та різнопланова. За цим заходом стоїть кропітка робота організаційного комітету. В результаті кожен учасник зможе знайти для себе те, що його цікавить: маркетинг, управління компанією, HR тощо.

Зокрема, обов’язковою буде тема тенденцій та останніх подій на ринку юридичних послуг. Водночас «фішкою» форуму є те, що організатори передбачили окреме наповнення як для адвокатів, які працюють у форматі адвокатських об’єднань, так і для тих, хто займається індивідуальною практикою. Було вирішено зробити паралельні сесії, що стосуватимуться розвитку юридичної компанії, а також маркетингу адвокатів, які займаються індивідуальною практикою.

Так, для останніх форум буде чудовою нагодою більше дізнатися про просування своїх послуг, про self-брендинг. Водночас адвокати з юркомпаній зможуть обговорити такі делікатні питання, як партнерство, внутрішні комунікації, робота з клієнтами тощо.

Ще одна особливість цьогорічного форуму — це проведення паралельно з виступами серії майстер-класів для адвокатів на різноманітні теми. Зокрема, будуть майстер-класи з ораторства, управління емоціями, дрес-коду та сучасного бізнес-етикету тощо. Заплановано навіть такий цікавий формат, як пробна співбесіда.

Спікерами форуму будуть як провідні юристи, так і експерти з інших сфер діяльності. Залучення експертів-неюристів — це нагода дізнатися свіжий погляд зі сторони, почерпнути нові ідеї від майстрів своєї справи.

Окрім того, форум, як і всі інші заходи ААУ, є чудовим майданчиком для спілкування з колегами, обміну досвідом, знайомства з потенційними партнерами тощо.

— Як ви окреслили б формулу успіху адвоката або юридичної компанії?

— Питання успіху кожен розуміє по-своєму. Для когось успіх полягає у визнанні на ринку та високих місцях у рейтингах. Для іншого він рівноцінний рівню доходів від діяльності. Для третіх же успіх корелюється з результатом діяльності, наприклад кількістю виграних справ. Для когось найвищим мірилом успіху слугуватиме повага колег. Універсального рецепта немає.

Для мене формула успіху — це можливість займатися улюбленою справою. З цього приводу дуже влучно сказав Генрі Форд: «Найкраща робота — це високооплачуване хобі». Коли ти займаєшся тим, що тобі подобається, сам процес приносить задоволення. Адже коли тобі дійсно подобається твоя робота, то зникають такі загрози, як емоційне вигорання, пошуки work-life balance тощо.

Крім того, коли займаєшся тим, що щиро любиш, то гориш своєю роботою, постійно шукаєш нові підходи до справи, вибудовуєш нестандартні стратегії захисту, всією душею вболіваєш за долю проекту. І тоді неодмінно приходить позитивний результат. А за ним — вдячність клієнтів, визнання колег, винагорода.

Відповідно, та юридична компанія, де працюватимуть люди, які горять своєю справою, буде приречена на успіх.

«У зв’язку з першим ювілеєм конкурсу ААУ суттєво розширює його масштаби»

— Ще однією значущою подією стане конкурс «Адвокат року». Анонсується, що він матиме суттєві відмінності від тих, що проводилися в попередні роки. Чим викликане бажання ААУ зробити цей конкурс ще яскравішим?

— ААУ організовує конкурс «Адвокат року» уже 5-ий рік поспіль. У зв’язку з першим ювілеєм конкурсу ААУ суттєво розширює його масштаби. Так, конкурсна комісія обере 5-х фіналістів в кожній із запропонованих номінацій. Церемонія нагородження фіналістів відбудеться 5 жовтня.

Також планується вперше відзначити учасників, які не є адвокатами. Зокрема, нагородження відбуватиметься в таких номінаціях: найкращий політик-юрист; найкращий in-house-юрист; найкращий журналіст, що пише на юридичну тематику; найкраща ТВ-програма на юридичну тематику; адвокат-науковець; юрист — громадський діяч та юрист-законотворець.

Окрім того, з огляду на досвід минулих років удосконалено систему он-лайн-голосування. Зокрема, запроваджено подвійну систему аутентифікації респондентів.

Тому хотіла б звернути увагу, що час для подання анкет для участі в конкурсі було продовжено до 5.09.2018. Отже, он-лайн-голосування триватиме до 20 вересня.

Інформація про фіналістів буде опублікована в спеціальному випуску «Бюлетеня ААУ», присвяченому конкурсу.

«Це чудова нагода для адвокатів, які практикують у регіонах, заявити про себе»

— Чи варто адвокатам брати участь у подібного роду змаганнях і що вони отримують від такої участі?

— Конкурс «Адвокат року» займає свою унікальну нішу. Так, на юридичному ринку існує величезна кількість рейтингів — як міжнародних, так і національних. Однак вони переважно фокусуються на юридичних фірмах. Слід зазначити, що в деяких із цих рейтингів згадуються і юристи, однак, знову ж таки, це представники юркомпаній.

В Україні понад 40 тис. адвокатів. Мені достеменно не відомо, скільки з них працює в юридичних компаніях, а скільки практикує індивідуально. Проте, виходячи з того, що після нещодавно оголошеного злиття найбільша юридична компанія України матиме близько 140 адвокатів, вважаю, що більшість адвокатів практикує індивідуально або у форматі адвокатського бюро чи невеликого адвокатського об’єднання. Ці люди щодня виконують кропітку роботу в інтересах своїх клієнтів. І, як на мене, ця робота теж потребує належного визнання. Тому для таких адвокатів конкурс — це чудова можливість продемонструвати свої здобутки та отримати визнання колег. Тим паче що він серед іншого передбачає такі номінації, як кримінальне право, цивільне право, сімейне право, що зазвичай є основними сферами адвокатів, які практикують індивідуально.

Також конкурс «Адвокат року» — це чудова нагода для адвокатів, які практикують у регіонах, заявити про себе. Переконана, що не тільки в столиці, а й у регіонах багато професіоналів.