Закон і Бізнес


Ярослав Яценко

Захист прав моряків: правове регулювання укладання трудових договорів з моряками


адвокат Ярослав Яценко

3962

Україна є морською державою, а тому для неї є актуальними питання захисту прав українських моряків, які наймаються на судна під іноземним прапором, а також питання правового регулювання міжнародних морських перевезень та гармонізації законодавства України в цій сфері з міжнародним і, зокрема, європейським законодавством.


Першою проблемою в питанні захисту прав моряків, які працюють на судні під іноземним прапором, є випадки недобросовісної роботи крюїнгових компаній щодо працевлаштування моряків та нелегального працевлаштування – адже практично неможливо надати будь-яку дієву допомогу морякові, який виїхав з країни і працевлаштувався нелегально, без укладання трудового договору.

Що стосується моряків, які офіційно працевлаштовані на судні під іноземним прапором, то правове регулювання їхньої праці засновано переважно на внутрішньодержавному законодавстві держави прапора судна, а також міжнародних договорах України.

Така ситуація не завжди є позитивною, оскільки норми законодавства окремих державта міжнародні договори, ратифіковані Україною, не завжди забезпечують достатній рівень захисту прав українських моряків.

У цьому аспекті важливим є питання ратифікації Україною Конвенції Міжнародної організації праці про працю в морському судноплавстві 2006 р., яка, порівняно з Конвенцією про трудові договори моряків №22, що є чинною в Україні, є досконалішою в частині регулювання трудових договорів та передбачає значно ширші права моряків і дієвіший механізм їхнього захисту.

Слід окремо зазначити, що в Україні вагомою є частка міжнародних морських перевезень, під час яких виникає велика кількість правових питань, які регулюються не тільки внутрішнім українським законодавством, а й положеннями міжнародного права та права іноземних держав, з якими Україна підтримує відносини з міжнародних морських перевезень.

З огляду на наведене, задля усунення будь-яких суперечностей та вдосконалення національного правового регулювання, важливою є гармонізація українського законодавства в даній сфері з нормами міжнародного права та законодавством іноземних держав, зокрема з Європейським законодавством.