Закон і Бізнес


У майбутнє через минуле


№36 (1386) 08.09—14.09.2018
15419

Серед чергових президентських ініціатив озвучено намір змінити зовнішньополітичний вектор держави. Зокрема, записати в Конституції про бажання вступу до ЄС та НАТО. Чи можна для цієї мети відредагувати преамбулу Основного Закону?


Законопроект №9037 передбачає, що у вступній частині Конституції з’являться слова: «підтверджуючи європейську ідентичність Українського народу і незворотність європейського та євроатлантичного курсу України». Крім того, буде визначено додаткові обов’язки глави держави та Уряду з реалізації цього курсу.

Втім, на думку експертів, змінити преамбулу Конституції — все одно, що намагатися переписати минуле. Адже ця частина акту установчої влади за визначенням містить вказівки на обставини, що слугували приводом для його прийняття, а також мотиви та цілі, що існували на той момент.

До того ж, як зазначав Конституційний Суд, парламент отримав одноразове доручення на прийняття Основного Закону. Це власне і відображене на початку преамбули у словах «від імені Українського народу». Отже, одноразово могли бути визначені і обставини, і мета прийняття Конституції.