Закон і Бізнес


Слідчі та прокурори систематично не виконують рішення судів, — НААУ


21.08.2018 13:10
4155

Співробітники ГПУ не допускають захисників адвоката Володимира Богатиря до матеріалів кримінального провадження, цим самим порушуючи виконання рішень суду. У зв’язку з порушенням гарантій адвокатської діяльності адвоката та професійних прав його захисників Комітет захисту прав адвокатів НААУ попросив допомоги у міжнародних організацій.


Як повідомили «ЗіБ» в прес-службі НААУ, за результатами проведеної перевірки викладених фактів у зверненні захисників адвоката Комітет від імені НААУ звернувся до Спеціального доповідача ООН з питань про незалежність суддів і адвокатів, Міжнародної асоціації юристів (IBA), Міжнародної комісії юристів (ICJ) та Ради адвокатських та правничих товариств Європи (ССВЕ) у зв’язку з порушенням гарантій адвокатської діяльності адвоката В.Богатиря та професійних прав його захисників.

Зокрема, йдеться про порушення вимог встановлених пунктом 13 частини 1 статті 23 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» та пунктом 1 частини 1 статті 481 КПК України, якими адвоката віднесено до окремої категорії осіб, стосовно яких існує спеціальний порядок кримінального провадження та передбачено, що  письмове повідомлення про підозру адвокату у вчиненні кримінального правопорушення може бути здійснене виключно Генеральним прокурором України, його заступником, прокурором Автономної Республіки Крим, області, міста Києва та міста Севастополя в межах його повноважень.

Так, 1 вересня 2017 року органом досудового розслідування було складено повідомлення про підозру відносно адвоката В.Богатиря за підписом заступника Генерального прокурора України Ю.Столярчука. Проте, спробу вручити повідомлення про підозру адвокату було здійснено слідчим  Департаменту спеціальних розслідувань ГПУ А.Крупкою шляхом направлення поштового відправлення. Комітет вбачає у цьому невідповідність вимогам КПК України, адже спробу вручити повідомлення про підозру було здійснено особою без будь-яких належних та законних повноважень.

Також у зверненнях йдеться про систематичні порушення професійних прав захисників адвоката В.Богатиря. Зокрема, співробітники ГПУ вчиняють дії, якими перешкоджають адвокатам В.Богатиря здійснювати захист його прав, шляхом недопуску до матеріалів кримінального провадження та шляхом невизнання адвокатів такими, що здійснюють захист прав адвоката В.Богатиря. Слідчі та прокурори всупереч вимогам статті 50 КПК України вчиняють дії по наданню (вимаганню) у адвокатів додаткових документів на підтвердження їх повноважень як захисників, зокрема письмової згоди В.Богатиря на здійснення його захисту у даному кримінальному провадженні.

Більше того, слідчі та прокурори Департаменту спеціальних розслідувань ГПУ систематично не виконують рішення судів, якими зобов’язано допустити захисників адвоката до кримінального провадження та надати їм доступ до матеріалів кримінального провадження. Таким чином порушуючи основну засаду судочинства передбачену статтею 129 Конституції України «обов’язковість судового рішення».

Закон і Бізнес