Закон і Бізнес


НААУ вимагає реакції влади на систематичні напади на адвокатів


10.08.2018 14:35
3161

Правоохоронні органи та керівництво держави жодним чином не реагують на систематичні напади на адвокатів у резонансних справах.


Про це «ЗіБ» повідомили в прес-службі НААУ.

НААУ звертається з приводу чергового нападу на адвоката, який був вчинений 7 серпня 2018 року у приміщенні Апеляційного суду м. Києва. Впродовж останніх 10 днів це вже третій випадок перешкоджання адвокатській діяльності та фізичної розправи, організовані так званими активістами воєнізованих громадських організацій.

При бездіяльності правоохоронних органів стався черговий показовий прецедент, коли адвокату мовою фізичної сили вказується, хто має право на правничу допомогу, а хто ні. Хоча Конституція дає таке право кожному, псевдоактивісти, очевидно, не визнають приписи Основного закону, а поліція байдуже ставиться до порушень професійних прав адвокатів та конституційних прав громадян. Якщо норми права втрачають свою дію за мовчазної згоди правоохоронних органів та держави в цілому, захист прав людини стає неможливим.

Систематичні напади на адвокатів у резонансних кримінальних справах, силові захоплення офісу Національної асоціації адвокатів України, блокування роботи органів адвокатського самоврядування методами психологічного тиску і залякувань вимагають негайної реакції правоохоронних органів та керівництва держави, а також міжнародних партнерів. Ідеться не лише про необхідність забезпечити безперешкодну професійну діяльність адвокатів та незалежність функціонування інституту адвокатури. Йдеться про підтвердження гарантованого права кожного на професійну правничу допомогу, відновлення поваги до фундаментальних принципів верховенства права та рівності прав і свобод громадян.