Закон і Бізнес


Оцінювання не уникнути


№32 (1382) 11.08—17.08.2018
8117

В останній робочий день перед відпусткою Вища кваліфікаційна комісія суддів погодила рекомендації на переведення 895 суддів апеляційної інстанції до перейменованих установ.


Зокрема, запропоновано перевести 582 законників із загальних, 179 — з адміністративних та 134 — з господарських судів. У столиці ж, як відомо, два апеляційні суди об’єднають.

Прикметно, що серед тих, хто дотепер не працевлаштований, — представниця самої ж комісії Тетяна Весельська та члени Вищої ради правосуддя Ігор Бенедисюк і Наталя Волковицька. Крім того, близько двох сотень осіб залишаються числитися в апеляційних судах зі старою назвою, оскільки не пройшли або не проходили кваліфікаційного оцінювання. Проте, судячи із загальних даних, місць вистачить на всіх, питання тільки, в яких саме регіонах.

За штатним розписом, затвердженим ВРП, в апеляційній ланці передбачено 1439 посад, що на 250 менше, ніж було. Щоправда, і вакансій, за повідомленням ВККС, станом на кінець лютого було 577.

Частина з них призначена для представників Верховного та вищих спеціалізованих судів, що ліквідуються. Натомість у списках їх, звісно, немає, оскільки не було указів про переведення до апеляційних судів за попередніми рекомендаціями. Таких загалом 103 особи, причому 84 з них уже отримали рекомендації, перелік уже передано до ВРП (дехто встиг дістати згоду й від Ради). Проте після того, як буде видано указ про їх переведення до «старої» установи, доведеться повторити весь шлях, аби перейти до суду з новою назвою. Чому ж не переводити відразу до новоутворених інстанцій?

На думку деяких юристів, через поширення ст.81 закону «Про судоустрій і статус суддів» на апеляційні суди (зміни набули чинності 5.08.2018), колишнім «вишам» доведеться спочатку пройти кваліфоцінювання. Адже ст.82 цього ж закону гарантує переведення без конкурсу, але не без перевірки на відповідність займаній посаді. Бо така вимога для призначення міститься в ч.3 ст.81 закону. Тож зробити виняток лише для «вишів» буде нелогічно. Та й у повідомленні комісії зазначається, що 895 «перепусток» на переведення отримали тільки ті, хто пройшов кваліфоцінювання.

Утім, імовірно, наразі головне завдання — вичистити штати судів, що ліквідуються, а над тим, як бути далі, міркуватимуть пізніше. Вже у вересні.