Закон і Бізнес


Перевірено державою

Чи можна пити воду з-під крана в Німеччині?


У Німеччині батьки можуть дозволити дитині випити води з-під крана на вулиці, не побоюючись наслідків.

№32 (1382) 11.08—17.08.2018
Максим НЕЛЮБІН, DW
10175

Відповідь проста: так. На цьому, в принципі, можна було б і закінчити статтю. Водопровідна вода є тут одним із суворо контрольованих і безпечних продуктів харчування.


Багато німців сприймають це розхоже твердження як свого роду аксіому. Водопостачання — завдання державне, відповідають за нього комунальні підприємства. Контроль здійснюється на підставі спеціального законодавчого акта — розпорядження про підготовку питної води. Перед подачею в систему вода проходить фільтрацію, очищення і постійний контроль. Не менш суворо контролюються свердловини, водосховища і водозахисні зони.

До речі, власники житлової нерухомості, що здається в оренду, зобов’язані регулярно проводити тести на наявність бактерій у системі водопостачання та опалювання.

Біля фонтанів і в деяких інших місцях у країні можна побачити таблички з перекресленим краном і написом «Kein Trinkwasser». Це означає, що вода тут технічна й для пиття не призначена.

Отже, німці можуть спокійно втамовувати спрагу водою з-під крана і вдома, і на роботі. До речі, саме тому в трудовому законодавстві немає розпорядження, що зобов’язує працедавців забезпечувати співробітників питною водою.