Закон і Бізнес


«Червона» спека

В Італії дали поради, як врятуватися від 40-градусної жари


У Мілані туристи шукають порятунку від спеки біля фонтанів і водоймищ.

№32 (1382) 11.08—17.08.2018
4492

Італія вже кілька тижнів переживає традиційну спеку. Як перенести 40-градусні температури, радять як Міністерство охорони здоров’я, так і місцеві жителі.


Мінохоронздоров’я Італії встановило «червоний» рівень погодної загрози у 18 найбільших містах країни через аномальну жару. Мова йде передусім про великі адміністративні центри в північній і центральній Італії, зокрема Рим, Мілан, Турин, Венецію, Геную, Болонью і Флоренцію. Ртутний стовпчик термометра тут впритул підібрався, а подекуди вже перевищив 40-градусну позначку.

Присвоєння «червоного» рівня метеонебезпеки означає, що літня спека становить реальну загрозу для людей, які не мають серйозних проблем зі здоров’ям.

Для позначення подібної погоди в італійській мові є спеціальне слово «afa», яке навряд чи можна перекласти як просто «спека». Це надзвичайно задушлива жара, що супроводжується безвітрям і дуже вологим повітрям. У подібних умовах дороги й будівлі, що накопичили тепло за довгий літній день, уночі перетворюються на свого роду фінські сауни, віддаючи жар в атмосферу.

Пекуче сонце робить майже необхідним набір з головного убору, сонцезахисних окулярів і легкого взуття. Міністерство охорони здоров’я в спеціальних бюлетенях рекомендує не перебувати під прямим сонячним промінням з 11:00 до 18:00, носити світлі й легкі речі та уникати місць з великою кількістю людей і машин.

Що стосується харчування, то відомство радить обмежити вживання газованих напоїв, чаю і кави. Але водночас — надто холодних напоїв і, звісно, алкоголю.