Закон і Бізнес


Нардеп хотів контролювати розгляд справи у суді


09.08.2018 09:44
5487

Суддя Верховного Суду Василь Крат поскаржився на втручання народного депутата Віталія Купрія у його діяльність. Нардеп звернувся до судді з проханням повідомляти йому про рух справи та вжити заходів для поновлення прав позивача.


Про це «ЗіБ» повідомили в прес-службі Вищої ради правосуддя.

Так, 7 серпня 2018 року ВРП розглянула повідомлення судді Верховного Суду В.Крата про втручання в його діяльність щодо здійснення правосуддя з боку народного депутата України.

У вказаному повідомленні, що надійшло до ВРП 11 червня, вказано, що справа за позовом Грошева М.Ю. на рішення Комінтернівського районного суду міста Харкова від 15 вересня 2017 року та постанову апеляційного суду Харківської області від 8 лютого 2018 року була передана судді В.Крату як доповідачу.

6 червня до Верховного Суду надійшло депутатське звернення народного депутата України В.Купрія, адресоване судді В.Крату, із проханням повідомити дату та час слухання у справі Грошева М.Ю.,а також ретельно перевірити факти, викладені у зверненні. За результатами перевірки «негайно вжити заходів для поновлення прав громадянина» та вирішити порушені у зверненні питання.

ВРП наголошує, що встановлене статтею 86 Конституції України право народного депутата України на запит є обмеженим і не поширюється на питання, пов’язані зі здійсненням правосуддя у конкретних справах.

Серед повноважень народного депутата України, передбачених Конституцією України та Законом України «Про статус народного депутата України», не передбачено здійснення контролю за розглядом справи в суді.

З огляду на викладене народний депутат діяв поза межами повноважень, визначених Конституцією та Законом.

7 серпня Вища рада правосуддя ухвалила звернутися до Верховної Ради України стосовно вжиття заходів щодо недопущення народним депутатом України В.Купрієм дій, що можуть бути розцінені як втручання в діяльність судді щодо здійснення правосуддя.