Закон і Бізнес


Депутати хочуть зобов'язати журналістів питати дозволу на зйомку


02.08.2018 11:17
3191

Комітет з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради України пропонує вилучати у журналістів відео з депутатами, зняте в ВР, якщо депутат особисто не дав дозволу на таку зйомку або заперечив проти неї.


Про це йдеться в листі за підписом очільника Регламентного комітету Павла Пинзеника на адресу Комітета з питань свободи слова, який опублікувала в Facebook керівник Комітету з питань свободи слова Ольга Червакова.

Документ обґрунтовує рішення про створення «гетто» для журналістів на третьому поверсі парламентської будівлі.

Комітет вважає, що якщо особа, яку знімають на фото-, кіно-, теле- чи відеоплівку  висловить своє заперечення щодо цього, у такому разі зйомка повинна бути припинена, а моменти запису з участю цієї особи вилучені.

О.Червакова наголосила, що згідно з 171 статтею Кримінального кодексу, незаконне вилучення зібраних журналістом матеріалів — це три роки тюрми. А вплив у будь-якій формі на журналіста з метою перешкоджання виконанню ним професійних обов’язків  — чотири роки.

Зйомки в кулуарах Регламентний комітет вважає такими, що можуть порушити права депутатів і називає їх «непоодинокими випадками», коли проводиться аудіо- та відеофіксація розмов народних депутатів поза місцями проведення офіційних заходів, засідань, брифінгів, прес-конференцій тощо. Також Комітет вимагає «привести у відповідність до закону» діяльність представників ЗМІ в парламенті, оскільки «виконання журналістами своїх професійних обов'язків не повинно виходити за межі конституційних принципів, згідно з якими, не допускається збирання, зберігання та поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди».

При цьому Комітет жодним чином не поточнює, що розмова депутата в кулуарах парламенту не є конфіденційною інформацією в розумінні закону про інформацію.

11 липня парламентські журналісти направили листа голові Верховної Ради Андрію Парубію з вимогою не підписувати пропозиції Регламентного комітету щодо створення «гетто» для журналістів на 3-му поверсі кулуарів Ради. Представники ЗМІ назвали таке рішення антидемократичним та таким, що призведе до згортання свободи слова.