Закон і Бізнес


Що часто, то зайве


№31 (1381) 04.08—10.08.2018
16068

Антикорупційні органи не встигають перевірити навіть річні декларації. То чи є сенс вимагати від чиновників подання поточних відомостей про суттєві зміни майнового стану?


Автор проекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо оптимізації процедур фінансового контролю в сфері запобігання корупції)» (№9008) вважає, що надмірна бюрократизація лише шкодить боротьбі з корупцією.

Інформація про майновий стан все одно вказується у щорічній декларації. Тож чиновник, подаючи протягом звітного року проміжні відомості, фактично виконує зайву роботу. Крім того, це вимагає від держави додаткових ресурсів на адміністрування реєстру, аби декларант міг унести такі дані у будь-який день та час.

Також декларант фактично зобов’язаний постійно мати при собі комп’ютер, доступ до Інтернету, електронний цифровий підпис на випадок можливого виникнення ситуації із суттєвою зміною майнового стану. Не кажучи вже про можливі збої в роботі реєстру, що скорочують і без того стислі строки для подання відомостей.

З огляду на це пропонується скасувати проміжне сповіщення про суттєві зміни у майновому стані. Це принаймні не відволікатиме антикорупційні органи на гонитву за «блохами», а дасть змогу зосередитися на перевірці інформації про задекларовані статки та відповідності способу життя високопосадовців.