Закон і Бізнес


АПУ вимагає розслідувати втручання правоохоронців в діяльність адвоката


31.07.2018 16:15
2852

Асоціація правників України просить Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру дати правову оцінку інциденту щодо порушення прав адвоката Анни Бабич.


Про це ідеться у відкритому зверненні АПУ, передає «Закон і Бізнес».

У листі зазначено, що Асоціації стало відомо, що 6 липня 2018 року за ініціативи НАБУ Солом’янським районним судом міста Києва було надано тимчасовий доступ до речей і документів, що містять охоронювану законом таємницю, а саме відомостей про дзвінки та СМС-повідомлення за номером абонентського зв’язку, який належить адвокату А.Бабич.

Доступ третіх осіб до телефону адвоката порушує адвокатську таємницю щодо інформації, яка була отримана під час здійснення нею професійної діяльності.

Основні положення про роль адвокатів, прийняті VIII Конгресом ООН по запобіганню злочинам у 1990 р. вимагають дотримання прав адвокатів. Передбачено, що уряди повинні визнавати і додержуватися конфіденційності комунікацій і консультацій між адвокатом і клієнтом.

Відповідно до ч. 1 ст. 22 Закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» адвокатською таємницею є будь-яка інформація, що стала відома адвокату про клієнта, а також питання, з яких клієнт звертався до адвоката, зміст порад, консультацій, роз’яснень адвоката, складені ним документи, інформація, що зберігається на електронних носіях, та інші документи і відомості, одержані адвокатом під час здійснення адвокатської діяльності.

Згідно зі ст. 23 даного Закону  заборонено будь-які втручання і перешкоди здійсненню адвокатської діяльності.

Асоціація правників України закликає не допускати порушення професійних прав і гарантій адвокатської діяльності, гарантованих Конституцією України, законами України і міжнародними актами, та дотримуватись базових принципів демократії і верховенства права.