Закон і Бізнес


Що написано пером…


№30 (1380) 28.07—03.08.2018
17317

Помилкове визначення порядку оскарження рішення не може бути підставою для позбавлення права на апеляцію. Такий висновок зробив ВС в постанові №822/3633/17, текст якої друкує «Закон і Бізнес».


Верховний Суд

Іменем України

Постанова

15 травня 2018 року                       м.Київ                                №822/3633/17

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду:

головуючого — ХАНОВОЇ Р.Ф.,
суддів: ГОНЧАРОВОЇ І.А., ОЛЕНДЕРА І.Я.,

розглянувши у порядку письмового провадження касаційну скаргу фізичної особи — підприємця Особи 1 на ухвалу Вінницького апеляційного адміністративного суду від 30.03.2018 за позовом головного управління Державної фіскальної служби у Хмельницькій області до фізичної особи — підприємця Особи 1 про стягнення податкового боргу,

УСТАНОВИВ:

У грудні 2017 року ГУ ДФС у Хмельницькій області звернулося до суду з адміністративним позовом до фізичної особи — підприємця Особи 1, в якому просило стягнути з нього податковий борг у сумі 1141,60 грн.

Хмельницький окружний адміністративний суд рішенням від 16.01.2018 адміністративний позов задовольнив, стягнув з відповідача на користь державного бюджету податковий борг за єдиним податком у розмірі 1141,60 грн. У рішенні суд зазначив про можливість його оскарження протягом 30 днів з дня його проголошення.

Вказане рішення оскаржене відповідачем в апеляційному порядку.

Ухвалою ВААС від 20.02.2018 апеляційну скаргу скаржника на рішення ХОАС від 16.01.2018 залишено без розгляду на підставі п.15.5 «Перехідних положень» Кодексу адміністративного судочинства, а саме — через порушення порядку подання апеляційної скарги.

1.03.2018 до ХОАС надійшла повторна апеляційна скарга відповідача, яку разом з матеріалами адміністративної справи передано до Вінницького апеляційного адміністративного суду. Крім того, разом з апеляційною скаргою відповідач подав клопотання про поновлення строку на апеляційне оскарження, яке обґрунтоване вчасною первинною подачею апеляційної скарги та залишенням її без розгляду у зв’язку з порушенням порядку подання апеляційної скарги.

Ухвалою ВААС від 6.03.2018 зазначену апеляційну скаргу залишено без руху та запропоновано скаржнику протягом 10 днів з дня вручення цієї ухвали звернутися до суду апеляційної інстанції із заявою про поновлення строку або вказати інші підстави для поновлення строку.

Ухвалою ВААС від 30.03.2018 апеляційну скаргу повернуто скаржнику у зв’язку з неусуненням недоліків, зазначених в ухвалі від 6.03.2018.

У поданій касаційній скарзі скаржник, посилаючись на порушення судом апеляційної інстанції норм процесуального права, просив скасувати оскаржуване рішення та направити справу до суду апеляційної інстанції для розгляду справи по суті.

Відзив на касаційну скаргу від позивача не надходив, що не перешкоджає її розгляду по суті.

Переглянувши судове рішення в межах касаційної скарги, перевіривши правильність застосування судом апеляційної інстанції норм процесуального права, ВС дійшов висновку про наявність підстав для задоволення касаційної скарги.

З матеріалів справи вбачається, що предметом оскарження є стягнення податкового боргу. Суд апеляційної інстанції в ухвалі від 6.03.2018 правильно зазначив про особливий порядок оскарження рішень суду першої інстанції у справах за зверненням органів доходів і зборів, визначений ст.283 КАС. Зокрема, відповідно до ч.8 вказаної статті апеляційні скарги на судові рішення у справах, визначених цією статтею, можуть бути подані сторонами протягом 10 днів з дня їх проголошення.

В той же час ст.13 КАС передбачено, що учасники справи, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси та (або) обов’язки, мають право на апеляційний перегляд, а у визначених законом випадках — на касаційне оскарження судового рішення.

Відповідно до ч.5 ст.286 КАС у резолютивній частині судового рішення зазначається строк і порядок набрання рішенням суду законної сили та його оскарження.

У рішенні ХОАС від 16.01.2018 зазначено, що останнє може бути оскаржене в апеляційному порядку до ВААС протягом 30 днів з дня його проголошення, а у випадку, якщо в судовому засіданні були проголошені вступна та резолютивна частини рішення суду, — з дня складення повного судового рішення.

З матеріалів справи вбачається, що в діях відповідача наявні ознаки сумлінності, які полягають в чіткому дотриманні порядку оскарження рішення.

Помилковість визначення судом першої інстанції порядку оскарження рішення не може бути підставою для позбавлення відповідача у справі права на апеляційне оскарження.

Відповідно до ч.1 ст.2 КАС завданням адміністративного судочинства є справедливе, неупереджене та своєчасне вирішення судом спорів у сфері публічно-правових відносин з метою ефективного захисту прав, свобод та інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб від порушень з боку суб’єктів владних повноважень.

Згідно зі ст.6 КАС суд при вирішенні справи керується принципом верховенства права, відповідно до якого людина, її права та свободи визнаються найвищими цінностями та визначають зміст і спрямованість діяльності держави.

Суд апеляційної інстанції дійшов правильного висновку про пропуск десятиденного строку на апеляційне оскарження, в той же час суд не врахував недосконалості виконання судом першої інстанції свого обов’язку щодо роз’яснення порядку оскарження судового рішення, що призвело до пропуску строку на апеляційне оскарження.

З огляду на наведене Суд вважає, що ухвала апеляційного суду про повернення апеляційної скарги має бути скасована.

Відповідно до ч.1 ст.353 КАС підставою для скасування ухвали судів першої та (або) апеляційної інстанцій і направлення справи для продовження розгляду є неправильне застосування норм матеріального права чи порушення норм процесуального права, що призвело до постановлення незаконної ухвали суду першої інстанції та (або) постанови суду апеляційної інстанції, яка перешкоджає подальшому провадженню у справі.

Керуючись стст.327, 341, 345, 349, 353, 355, 356 КАС, Суд

ПОСТАНОВИВ:

Касаційну скаргу фізичної особи — підприємця Особи 1 задовольнити.

Ухвалу Вінницького апеляційного адміністративного суду від 30.03.2018 скасувати.

Справу направити до суду апеляційної інстанції для продовження розгляду.

Постанова набирає законної сили з дати її прийняття, є остаточною та оскарженню не підлягає.