Закон і Бізнес


Іноземний пацієнт


№30 (1380) 28.07—03.08.2018
13702

Для врегулювання сфери медичного туризму в Ізраїлі прийнятий у першому читанні відповідний закон. Він упорядкує дану сферу й сприятливо позначиться на системі охорони здоров’я країни.


Як повідомляється на сайті Міністерства охорони здоров’я Ізраїлю, в основі цього акта кілька принципів. Передусім це захист інтересів ізраїльських громадян: документ покликаний не допустити погіршення якості їх лікування. Також очікується збільшення доходів від медичного туризму.

Втім, закон містить правила, які забезпечать туристові отримання професійних, етичних і чесних послуг. Зокрема, пропонується створити реєстр агентів медичного туризму і встановити мінімальні вимоги, яким повинні відповідати люди, які реєструватимуться в ньому. Закон передбачає етичні норми щодо їхньої діяльності й відповідальність за недотримання інтересів іноземців.

Саме агенти контактують з громадянами інших країн, які не орієнтуються в ізраїльській системі охорони здоров’я й різних можливостях лікування. У багатьох випадках пацієнти страждають на важкі недуги і їхній приїзд до Ізраїлю є для них останнім шансом з медичної точки зору. Тому вони готові заплатити будь-яку ціну за шанси одужати. Документ покликаний захистити людей від можливих зловживань з боку агентів.

Водночас установлюються вимоги й до медичних закладів. Зокрема, лікарні зобов’яжуть забезпечувати пріоритет ізраїльським пацієнтам при доступі до всіх закладів системи охорони здоров’я. Також закон дасть змогу відстежувати доходи лікарень і контролювати витрачання грошей, отриманих від цього виду діяльності. Зокрема, кошти мають спрямовуватися на поповнення бюджету системи охорони здоров’я країни.

За даними Мінохоронздоров’я Ізраїлю, до країни прибувають близько 30000 медичних туристів щорічно; більшість з них — з України, Росії, країн Східної Європи, Кіпру. Проте ця сфера розвинулася за ініціативою лікарень і різних комерційних структур.