Закон і Бізнес


Рекордний штраф

Виробник присипок заплатить $4,7 млрд за завдані збитки


№29 (1379) 21.07—27.07.2018
5868

Суд у США постановив, що Johnson & Johnson має виплатити $4,7 млрд як компенсацію 22 жінкам. Позивальниці стверджують, що захворіли на рак яєчників через використання дитячої присипки, виробленої компанією.


Присяжні засідателі в штаті Міссурі ухвалили, що компанія повинна виплатити цим жінкам $550 млн як компенсацію та ще $4,1 млрд в порядку покарання. Проти J&J подано ще близько 9000 позовів у зв’язку з дитячою присипкою, пише Бі-Бі-Сі.

Судовий розгляд тривав 6 тижнів. Жінки та їхні родичі стверджували, що ті захворіли на рак після того, як десятиліттями використовували з гігієнічною метою дитячу присипку й інші продукти на основі тальку. Адвокати жінок наголошували: ще з 1970-х років компанія була в курсі того, що в тальку є азбестовий пил, але не попереджала споживачів про можливу небезпеку.

Компанія заявила, що глибоко засмучена рішенням суду й має намір оскаржити його. Управління з контролю за продуктами й лікарськими засобами США між 2009 і 2010 роками провело дослідження тальку різних компаній, у тому числі й J&J, і не виявила слідів азбесту.

Як повідомила британська добродійна організація Ovacome, твердження, що використання тальку в ділянці геніталій може призвести до раку, відомі давно, але підтвердження не знайшли.

Це найбільший штраф за всю історію існування J&J. У 2017 році суд у Каліфорнії зобов’язав компанію виплатити $417 млн як компенсацію жінці, яка переконувала, що захворіла на рак після того, як застосовувала товари J&J, зокрема й тальк. Проте вердикт був скасований після апеляції.