Закон і Бізнес


Адвокати та медики отримали нові знання з медичного права


16.07.2018 17:19
3704

11-13 липня в Київському національному університеті імені Тараса Шевченка відбулася Літня школі з права охорони здоров’я, учасники якої отримали знання з медичного і фармацевтичного права, біоетики та права охорони громадського здоров’я.


Як повідомили «ЗіБ» в прес-службі ААУ, участь у триденному інтенсиві взяли адвокати, юрисконсульти, лікарі, фармацевти, керівники охорони здоров’я та представники науково-викладацької спільноти з різних регіонів України. 

Організаторами Літньої школи виступили Навчально-науковий центр медичного права Київського національного університету імені Тараса Шевченка, кафедра адміністративного права юридичного факультету КНУ імені Тараса Шевченка, Асоціація випускників юридичного факультету КНУ імені Тараса Шевченка та Комітет з медичного і фармацевтичного права Асоціації адвокатів України.

Захід відбувся за сприяння Наукового центру німецького права КНУ імені Тараса Шевченка, Центру польського права КНУ імені Тараса Шевченка та Українського відділення кафедри ЮНЕСКО з біоетики.

Модератором Літньої школи виступила директор навчально-наукового центру медичного права КНУ імені Тараса Шевченка, доц. Радмила Гревцова.

Спікерами Літньої школи виступили найкращі фахівці у царинах медичного права, фармацевтичного права, громадського здоров’я та біоетики з України та зарубіжних країн.

Перший день був присвячений медичному праву, практичним питанням сучасності і викликам недалекого майбутнього. Обговорювали правовий статус пацієнта, медичного працівника і закладу охорони здоров’я в умовах трансформації; забезпечення безпеки медичних працівників; питання призначення і проведення судово-медичної експертизи в світлі реформи процесуального законодавства; судову практика в адміністративних спорах у сфері охорони здоров’я; проблеми захисту персональних даних і перспективи застосування штучного інтелекту в охороні здоров’я.

У другий день до питань медичного права додалися питаннями права охорони громадського здоров’я та біоетики.

У фокусі уваги опинилися ліцензування і акредитація закладів охорони здоров’я, юридичні питання ведення медичної документації, трудові відносини в охороні здоров’я, правові аспекти вакцинопрофілактики, інформована згода на медичне втручання, проблеми біоетики і гендеру, правове регулювання допоміжної репродукції людини.

До плеяди доповідачів Літньої школи у режимі телемосту приєдналися і зарубіжні колеги: Доброхна Бах-Голецька, д.ю.н. (Польща) і Едуардо Дантас, доц., адвокат (Бразилія).

Учасники дізналися про те, якими ж саме є європейські цінності в охороні здоров’я, як страхують людей, що зробили щеплення, від шкоди, яка може бути завдана їм у результаті вакцинації, в зарубіжних країнах, і багато іншого.

У третій день учасники продовжили обговорення застосування допоміжних репродуктивних технологій, розглянули організаційно-правові аспекти трансплантації, торкнулися правових проблем забезпечення психічного здоров’я, санітарно-епідемічного благополуччя населення тощо.

Значна увага була приділена питанням фармацевтичного права, які викликала жвавий інтерес аудиторії.

Знову звернулися і до актуальних проблем права медичного, зокрема збереження лікарської таємниці, надання відповідей на запити контролюючих і правоохоронних органів, судової практики у «медичних» кримінальних провадженнях і цивільних справах.