Закон і Бізнес


За того хлопця

ВС визначився, чи можна вважати групу прокурорів одним цілим у процедурі апеляційного оскарження


№28 (1378) 14.07—20.07.2018
ВАСИЛЬ КОЛІШНИЙ
58392

Правом на усунення недоліків апеляційної скарги прокурора наділена лише особа, яка її подала, а також службові особи органів прокуратури вищого рівня. На цьому наголосив Касаційний кримінальний суд, відхиливши доводи прокурора, який усунув недоліки замість колеги.


Виправляючи чужі недоліки

Апеляційний суд Закарпатської області залишив без розгляду скаргу прокурора К. через її невідповідність вимогам закону. Згодом Ш., колега К., який брав участь у розгляді справи в першій інстанції, подав новий документ, який також було повернуто, але вже через пропуск строку на оскарження та відсутність клопотання про його поновлення. Суд вирішив, що змінену скаргу, підписану іншим прокурором, не можна вважати поданою на усунення недоліків, оскільки попередню ухвалу було надіслано для виконання особі, яка її подала, тобто прокурору К., а не органу прокуратури як стороні обвинувачення.

Звертаючись із скаргою до ККС, прокурор Ш. доводив, що мав право на усунення недоліків апеляційної скарги свого колеги, котрий перебував на той час у відпустці та не міг самостійно виконати свої процесуальні обов’язки. Таке твердження серед іншого ґрунтувалося на позиції першої судової палати ККС, викладеній у постанові від 6.03.2018 (справа №367/6475/15-к). Там міститься висновок про те, що група прокурорів, визначена в конкретному кримінальному провадженні, діє як єдина процесуальна особа — прокурор. Тож процесуальні дії, що вчиняють прокурори, які входять до цієї групи, «мають характер взаємодоповнюваності та взаємозамінності й спрямовані на реалізацію прав та обов’язків прокурора відповідно до норм Кримінального процесуального кодексу». Отже, скарга, подана одним із прокурорів, може бути доповнена чи змінена його колегою із цієї групи та вважається єдиним процесуальним документом.

Оскільки друга судова палата ККС дотримувалася іншої думки щодо повноваження прокурора на усунення недоліків апеляційної скарги, залишеної без руху, спір вирішено було передати на розгляд об’єднаної палати ККС.

У постанові від 20.06.2018 (справа №303/3779/16-к) зазначено, що з огляду на приписи ч.4 ст.36, ст.393 КПК правом на подання апеляційної скарги зі сторони обвинувачення наділений прокурор, який брав участь у провадженні, а також визначені процесуальним законом прокурори вищого рівня.

За змістом ст.396, ст.399 КПК, усунення недоліків апеляційної скарги, які пов’язані з її змістом, здійснюється шляхом унесення змін чи доповнень до апеляційної скарги або шляхом подання нової апеляційної скарги.

У ВС нагадали, що, за загальним правилом, визначеним у ст.403 КПК, право змінити та/або доповнити апеляційну скаргу має особа, яка її подала. Проте з метою недопущенням випадків переривання здійснення прокуратурою функції підтримання публічного обвинувачення, зокрема в разі неможливості виконання з об’єктивних причин своїх повноважень конкретно визначеним прокурором, вказане правило має винятки. І вони викладені в ч.4 ст.36 КПК.

Повноваженнями доповнити, змінити або відмовитися від апеляційної скарги за таких обставин наділені лише Генеральний прокурор, керівник регіональної прокуратури, їхні перші заступники та заступники.

У даній справі прокурор Ш. не є прокурором вищого рівня стосовно колеги, який подав первинну скаргу. Таким чином, апеляційний суд обґрунтовано повернув цей документ як такий, що поданий після закінчення строку на оскарження та за відсутності клопотання про його поновлення.

Отже, ККС дійшов висновку, що, за змістом ч.4 ст.36, ст.393 КПК, правом на подання апеляційної скарги зі сторони обвинувачення наділений прокурор, який брав участь у судовому провадженні, а також незалежно від їх участі в провадженні прокурори вищого рівня: Генпрокурор, його перший заступник та заступники, керівник регіональної прокуратури, його перший заступник та заступники. При цьому правом на усунення недоліків апеляційної скарги прокурора наділена тільки особа, яка її подала, а також службові особи органів прокуратури вищого рівня.