Закон і Бізнес


У ВККС повідомили, скільки суддів не відповідають посаді


13.07.2018 13:36
4997

Станом на 11 липня щодо 1180 суддів першої та другої інстанції завершено кваліфоцінювання, а саме: 974 суддів будуть рекомендовані ВРП для призначення на відповідні посади, а 113 суддів з тих, хто не склав іспиту або не пройшов співбесіди, будуть рекомендовані до звільнення.


Такі дані наводить ВККС за підсумками дев’яти місяців проведення кваліфікаційного оцінювання, передає «Закон і Бізнес».

За результатами оцінювання, 974 судді підтвердили відповідність займаній посаді. Інші 206 суддів підлягають звільненню або вже звільнені, зокрема:

- 93 судді звільнено за власним бажанням під час процедури оцінювання;

- 113 суддів не підтвердили відповідності займаній посаді: 78 суддів не склали іспитів, 35 суддів не пройшли співбесід із членами Комісії.

Суддів, для яких розпочато оцінювання, але немає остаточних результатів з причин оголошення перерви або зупинки кваліфікаційного оцінювання – 252 осіб. Зокрема остання процедура стосується 185 суддів, у тому числі через наявні висновки ГРД, які не відповідають встановленим вимогам до їх надання. 

«Найближчими тижнями Комісія почне процедуру переведення без конкурсу суддів, які успішно пройшли кваліфікаційне оцінювання у новостворювані суди першої та другої інстанції.

Нагадаємо, що кваліфікаційне оцінювання на відповідність займаній посаді запроваджено у рамках судової реформи для всіх суддів України. Для першої тисячі суддів оцінювання оголошено 20 жовтня 2017 року і триває вже 9 місяців. Із числа суддів, які пройшли оцінювання, 242 судді – «п’ятирічки», в яких закінчились повноваження, вже рекомендовані Вищій раді правосуддя для призначення на посади. Це дозволить відновити або розвантажити роботу судів. Наразі судді з першої групи перебувають на останньому етапі кваліфікаційного оцінювання – співбесіди та аналізу досьє. Друга група суддів склала іспити та на сьогодні проходить тестування морально-психологічних якостей. Третя група, рішення стосовно якої ухвалено 7 червня 2018 року, – це 2188 суддів, розпочали складати іспити 2 липня 2018 року.