Закон і Бізнес


Цікавість не мотив


№28 (1378) 14.07—20.07.2018
10219

Слідчі надто захопилися практикою підглядати та підслуховувати, замість того, аби шукати інші способи доведення вини особи у вчиненні злочину. Тому пропонується спосіб, як їх відвадити від такої звички.


Клопотання про дозвіл на проведення негласних слідчих (розшукових) дій повинні не лише за формою відповідати вимогам закону, але й бути належним чином обґрунтованими. Якраз із останнім часто виникають проблеми, вважає автор проекту «Про внесення зміни до статті 248 Кримінального процесуального кодексу України»» (№8555).

Так, досить поширеними причинами відмов у задоволенні клопотань є необґрунтованість потреби у проведенні НС(Р)Д, особливо щодо нетяжких злочинів, недоведеність неможливості отримання доказів в інший спосіб, порушення підслідності тощо.

Однак, отримавши відмову, слідчий може повторно звернутися з таким саме клопотанням. Тому, вважає нардеп, необхідно встановити обов’язок для ініціатора повторного клопотання враховувати попередні зауваження слідчого судді, а також зазначати нові обставини, які не розглядалися раніше.