Закон і Бізнес


Цінна комісія


№28 (1378) 14.07—20.07.2018
3821

Інвестори почуватимуть себе захищенішими, якщо орган, який контролює їхню діяльність на ринку капіталу, буде більш самостійним. Це пропонується забезпечити його кадровою, фінансовою та матеріальною незалежністю.


У профільному комітеті доопрацювали проект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту інвесторів від зловживань на ринках капіталу» (№6303-д). Він був внесений ще рік тому, але до документу виникло чимало зауважень.

Ключовою ідеєю, звісно, є наділення Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку більш самостійними повноваженнями. Вона залишиться у підпорядкуванні Президента, але парламентський підрозділ хоче отримати право контролю за нею від імені Верховної Ради.

Передбачається встановити, що члени НКЦПФР (їх буде 7, як і сьогодні) не є державними службовцями. При цьому закріплюється рівень посадового окладу — 40 мінімальних зарплат (50 — для голови) та до 50% премій.

З огляду на розлогий перелік та розмір плати за послуги, що надаватиме комісія, вона цілком може обійтися своїми ресурсами. Ураховуючи, що контролюватимуться не тільки обіг цінних паперів, а й всі акціонерні товариства, — і поготів. От тільки інвесторів навряд чи спитали, чи готові вони стільки платити за незалежність комісії.