Закон і Бізнес


«Касаційні» показники

Перший звіт новоствореного Верховного Суду псує лише не до кінця сформований штат


Голова Верховного Суду Валентина Данішевська: «Ми сприймаємо конструктивну критику й готові до позитивних змін».

№27 (1377) 07.07—13.07.2018
Софія КОНДРАТЮК
6484

Непомітно минуло півроку з того дня, як запрацювала реформована найвища судова інстанція. Результати її діяльності та найближчі перспективи презентували керівники ВС. Не забули також про суддів, яким не пощастило потрапити до лав «верховників».


Цифри від гуманітаріїв

Оприлюднення публічного звіту Верховного Суду мимоволі ототожнювалося із сухим наведенням статистичних даних. Щоправда, у вітальному слові очільниці ВС Валентини Данішевської йшлося також про готовність до конструктивної критики, яку оновлений Суд зобов’язується врахувати у своїй діяльності.

Також вона згадала про гордість Суду — створення нової структури рішення. Відтепер, за словами В.Данішевської, якщо вердикти й не будуть однозначно сприйматися сторонами, вони стануть зрозумілішими, адже їхню будову перейматимуть і нижчі інстанції.

Що стосується числової складової звіту: загалом зі 124 тис. справ, які перебувають у касації, судді розглянули близько 21 тис. Адже на кожного служителя Феміди припадає близько тисячі процесів. А вакантні місця, заповнення яких могло б полегшити суддівську долю, не поспішають закриватися. Хоча не виключено, що чимало тих, хто міг би працювати в найвищій судовій інстанції, не погоджуються з конкурсним відбором. Утім, деякі претенденти, попри його успішне проходження, дотепер не можуть з невідомих причин зайняти виборені місця.

Проте не тільки суддів бракує у новоствореній установі. У штаті апарату ВС залишаються незаповненими понад 100 вакансій, незважаючи на 6 проведених конкурсів.

Позитивним визнали зменшення надлишків справ, переданих у спадок від ліквідованих судів. За словами голів судів розподілених спеціалізацій, найближчим часом касаційна інстанція займатиметься виключно новими справами.

Слово підрозділам

Кожен очільник касаційних судів, що входять до структури ВС, розповів про досягнення своїх підрозділів. Так, за 6 місяців у Касаційному господарському суді майже не залишилося старих справ, а з їх незначною кількістю обіцяють упоратися за кілька тижнів. Також у «господарників» з’явилась окрема категорія — малозначні справи, які дають змогу дещо пришвидшити роботу органу.

У Касаційному кримінальному суді також відзначили позитивні зрушення у факультативній діяльності — суддівському самоврядуванні.

Представники Касаційного цивільного суду за цей час розробили кілька важливих правових позицій, підтриманих Великою палатою ВС. Зокрема, сформувалася єдина думка щодо умов оренди землі.

Судом усіх інстанцій назвав свою спеціалізацію голова Касаційного адміністративного суду Михайло Смокович. Довірена йому юрисдикція, крім іншого, займається методичною допомогою іншим судам. Хоча до її компетенції також належить обов’язок розглядати справи як перша інстанція. З 800 таких проваджень, які надійшли до КАС, як повідомив М.Смокович, уже встигли розглянути півтисячі, і це попри найбільше навантаження порівняно з іншими видами юрисдикції.

«Чорні плями»

Якими втішними не були б висновки щодо проведеної роботи, не обійшлося без негативних моментів. І хоча кадрове питання В.Данішевська пообіцяла владнати до відпусток, деякі судді, які залишились без роботи, продовжують, за її словами, «плямувати репутацію ВС». Вона відзначила, що не всім служителям Феміди подобається пропозиція працювати в апеляційній інстанції, тому пошук гідного місця роботи для окремих суддів триває.

А процедура ліквідації Верховного Суду України, на її думку, також потребує активізації, оскільки його наявність уводить в оману громадян. Формальність існування колишньої четвертої інстанції повинна нівелюватися найближчим часом, адже, за словами В.Данішевської, в законодавчій базі для цього немає ні перешкод, ні колізій.

Ініціювати процес ліквідації можна лише після хвилі звільнень. Однак у ВС сподіваються, що неминуче зникнення ВСУ з національної правової системи обійдеться без інцидентів. Адже, по суті, цей орган більше не займається здійсненням правосуддя.

Щоправда, судді з установи, яку планують ліквідувати, мають іншу думку з цього приводу. Але це — окрема тема.