Закон і Бізнес


ВККС шукає експертів


№29 (1327) 22.07—31.07.2017
4331

Першим каменем спотикання у формуванні складу Вищого антикорупційного суду, як і прогнозував «ЗіБ», є утворення громадської ради міжнародних експертів. Адже наразі у Вищій кваліфікаційній комісії суддів не мають списку організацій, що можуть направити своїх кандидатів до ГРМЕ.


Як пояснив в інтерв’ю журналістам секретар палати з питань добору і публічної служби суддів ВККС Михайло Макарчук, формування майбутньої ради потребуватиме значного часу і уваги з боку комісії. Зокрема, ВККС уже звернулася до Міністерства закордонних справ та Міністерства юстиції для отримання інформації про те, з якими міжнародними організаціями є договори у сфері запобігання корупції, аби вони могли рекомендувати своїх кандидатів до ГРМЕ.

Крім того, оскільки рада є міжнародною, то для роботи експертів має бути забезпечений професійний переклад досьє кандидатів «що займе багато часу й зусиль, а можливо і фінансів через юридичну специфіку й об'єм матеріалів (суддівські досьє складаються щонайменше з 300 аркушів).

Також М.Макарчук не виключає, що ВАКС буде сформовано не в повному складі. Адже за законом для початку його роботи потрібно призначити щонайменше 35 суддів (10 із яких - до апеляційного суду). Натомість, не відомо, чи буде з кого вибирати і чи підуть на конкурс юристи.

Він зазначив, що попри те, що наявна нормативна документація для проведення конкурсу змін не зазнає, мають бути підготовлені тестові й практичні питання. Цей процес займе кілька тижнів після ухвалення імплементаційного закону про утворення суду.