Закон і Бізнес


Експерти назвали, які твори можна використовувати, не порушуючи закон


03.07.2018 17:01
4399

Про те, хто є автором творів, створених не людиною, експерти обговорили під час засідання комітету з інтелектуальної власності Асоціації адвокатів України «Як цифрове середовище змінить право інтелектуальної власності?».


Як повідомив кореспондент «ЗіБ», асистент кафедри інтелектуальної власності юридичного факультету КНУ ім. Т. Шевченка Костянтин Зеров наголосив, що в науці є кілька підходів до вирішення цієї проблеми. Наприклад, теорія виділяє твори, повністю створені штучним інтелектом і твори, оброблені людиною. В останньому випадку авторство закріплюється саме за людиною, а технічні програми, які використовуються ним при обробці творів, трактуються, як інструменти.

Ставлення до продукту, що створюється штучним інтелектом в різних країнах різні. Так, в США автором твору може бути визнано юридичну особу. А в Великій Британії зробили спробу визнавати авторство за комп'ютерною програмою.

В Україні це питання не врегульоване. Тому, споживачі можуть користуватися, скажімо, треками, створеними штучним інтелектом, не боячись порушення авторських прав.