Закон і Бізнес


Банкам спростили процедуру стягнення боргів


03.07.2018 16:39
10256

Верховна Рада прийняла Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відновлення кредитування», яким зменшено фінансове навантаження на позичальників.


Як повідомили «ЗіБ» в прес-службі парламенту, відповідний закон №6027-д підтримали народні депутати 239 голосами.

Законом, зокрема,  усунуто схеми незаконного виведення майна з-під обтяження кредитора, спрощується процес та зменшуються витрати боржників та кредиторів (стягувачів) при врегулюванні боргу за рахунок вдосконалення позасудових інструментів, а також врегульовано прогалини щодо погашення кредитів у випадку визнання спадщини відумерлою та низку інших питань у процесі спадкування.

Також Законом внесено зміни до Закону «Про іпотеку» що стосується переходу права власності на заставне майно. Для фізичних осіб встановлено, що після завершення позасудового врегулювання будь-які наступні вимоги іпотекодержателя щодо виконання боржником - фізичною особою основного зобов'язання є недійсними, якщо інше не визначено договором іпотеки чи договором про надання кредиту чи договором про задоволення вимог іпотекодержателя.

Для юридичних осіб після завершення позасудового врегулювання будь-які наступні вимоги іпотекодержателя щодо виконання основного зобов'язання є дійсними, якщо інше не визначено договором іпотеки чи договором про надання кредиту чи договором про задоволення вимог іпотекодержателя.

Окрім того, Законом внесено уточнюючі зміни до Цивільного кодексу стосовно зобов’язань поручителя, згідно з якими, у разі зміни зобов’язання без згоди поручителя, внаслідок чого збільшився обсяг відповідальності боржника, такий поручитель несе відповідальність за порушення зобов’язання боржником виключно в обсязі, що існував до такої зміни зобов’язання.

Законом встановлено, що порука припиняється повним виконанням основного зобов’язання або якщо кредитор протягом строку загальної позовної давності не пред'явить позову до поручителя.

Законом зменшено строки пред'явлення кредитором спадкодавця вимог до спадкоємців (з одного року до 6 місяців). Цей термін обраховуватиметься з дня одержання спадкоємцем свідоцтва про право на спадщину або з дня, коли він дізнався про прийняття спадщини або про одержання спадкоємцем свідоцтва про право на спадщину. Це виключає ситуацію, коли банк не знав і не міг знати про відкриття спадщини.