Закон і Бізнес


Про повноваження з перегляду


№27 (1377) 07.07—13.07.2018
15127

Повноваження вищих судових органів стосовно перегляду не мають реалізовуватися для здійснення нового судового розгляду. Про це йдеться у постанові Верховного Суду від 26.06.2018.


Спадкоємець другої черги за законом – племінник померлого пропустив строк подачі заяви про прийняття спадщини через хворобу. Тітка померлого прийняла спадщину замість племінника. Останній звернувся до приватних нотаріусів з проханням призначити додатковий строк для прийняття спадщини, однак отримав відмову. Тоді племінник звернувся із позовом, в якому вимагав визнати свідоцтва недійсними та надити йому додатковий строк для прийняття майна померлого.

Суд першої інстанції позов задовольнив, зваживши на обставини, які завадили своєчасно вирішити нотаріальні питання, а саме хворобу спадкодавця. Апеляційний суд скасував рішення в частині визнання недійсними свідоцтв та встановлення додаткового строку для прийняття спадщини.

Вищий спеціалізований суд з розгляду цивільних і кримінальних справ рішення апеляційного суду скасував та повернув йому справу на новий розгляд. Але апеляційний суд знову відмовив у задоволенні позову, вказавши, що позивач не надав достатніх доказів на підтвердження поважності причини пропуску строку.

Переглядаючи справу, у постанові № 759/1397/15-ц ВС зазначив таке. Було встановлено, що позивач безперервно хворів лише 12 днів до закінчення шестимісячного строку на подачу заяви нотаріусу про прийняття спадщини. Тож апеляційний суд мав рацію, щодо недоведеності обставин, на які посилався племінник померлого.